Universitățile de top de la noi și-au afișat taxele pentru studii. Astfel, cei care nu vor reuși să prindă un loc la buget vor trebui să se despartă de sume mari de bani.

De exemplu, cei care vor să se facă dirijori. Un contract anual la această facultate de la Academia de Arte cosă aproape 36 de mii de lei.

Mult mai ieftin este să înveți pedagogia. Taxa de studii începe aici de la patru mii de lei, transmite Tv8.md.

Topul celor mai scumpe universități îl deschide Academia de Muzică Teatru și Arte Plastice. Viitorii actori, muzicieni, pictori și designeri vor trebui să scoată din buzunar între 10 mii și chiar 36 de mii de lei. În această taxă intră atât întreținerea instituției și a personalului, care trebuie să acorde atenție studenților și în afara programului.

Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice este unica instituție în care se petrec ore individuale cu studenții și cheltuielile pentru aceste ore sunt și cea mai considerabilă pondere din cheltuieli, din taxa de instruire”, motivează Liuba Rozdovan, secretara responsabilă de admitere la Academia de Arte.

Urmează în top Universitatea de Medicină. Cel mai ieftin contract este la facultatea care pregătește viitori asistenți medicali și constituie puțin peste 19 de mii de lei. La polul opus este facultatea de optometrie. Un an de studii costă aici peste 32 de mii de lei.

Prețurile diferă și la Universitatea Tehnică a Moldovei. Cel mai mult vor plăti tinerii care vor opta pentru Arhitectură și Design interior. Suma ajunge la 11 mii de lei. Pe când inginerii vor achita cel mai puțin – doar 7 mii de lei.

„Studenții, chiar dacă vor deveni studenți finanțați de bugetul de stat, dacă nu vor învăța bine, în cazul acesta este posibilitatea ca ei să treacă anul viitor la studii cu taxă”, a precizat Viorel Bostan, rector al UTM.

La Universitatea de Stat cel mai ieftin contract este pentru Biblioteconomie și Filosofie. Viitorii bibliotecari și filosofi vor achita 5 000 pentru un an de studiu. Iar cei care vor să devină avocați vor trebui să se despartă de 10 mii 500 de lei în fiecare an.

„Este mai ușor să zic ce nu intră. Desigur aici nu intră de gen mese, cazare în cămin, deci doar procesul educațional, inclusiv acces la bibliotecă, sigur că”, spune Galina Rusu, responsabilă de admitere la USM.

La Academia de Studii Economice, dreptul costă ceva mai puțin – 8 600 de lei. Tot atât vor trebui să achite și cei care vor opta pentru Finanțe, Contabilitate sau Turism.

Cele mai mici taxe de studii sunt la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”. Studierea limbii române costă 4 400 de lei pe an, pe când limbile străine – cu aproape 2 mii de lei mai mult.

Tinerii pe care i-am surprins în fața universităților spun că nu prea se îngrijesc de valoarea taxelor, pentru că părinții vor achita pentru studii.

– La buget sau la contract? – La contract, la fără frecvență. – Știi cât costă contractul la fără frecvență? – Nu m-am interesat, dar nu-i o problemă.

– La contract. – Și cât costă contractul? – Dar nu știu, nu m-am uitat. – Dar cine-l va achita? – Tata.

– Lucrând, posibil eu sau părinții o să mă ajute.

În Republica Moldova există 24 de universități. Admiterea a început pe 15 iulie, iar rezultatele vor fi făcute publice în câteva zile.