Criza economica din Uniunea Europeana a mai facut o victima: studentul de la MBA. Cele mai reputate institutii de invatamant din Europa se confrunta cu o scadere a numarului de aplicanti pentru studii de MBA, in ultimul an fiind cu 10% mai putini candidati decat in 2010. Printre cele mai afectate sunt universitatile din UK si din Elvetia din cauza preturilor mari pe care le practica, dar si cele din Spania, tara care se confrunta cu o rata ridicata a somajului.

Pentru a veni in sprijinul aplicantilor, aceste institutii de invatamant au venit cu tot felul de oferte, unele interesante, altele cam fanteziste pentru ceea ce se intampla acum in Uniunea Europeana si, mai ales, in zona euro…

Multe dintre aceste institutii beneficiaza de acorduri cu o serie de banci prin care aplicantii pot obtine tot felul de imprumuturi care pot fi rambursate dupa o anumita perioada de la finalizarea studiilor scrie cariereonline.ro.

Cu sediul la Milano, Scoala de Management SDA Bocconi spera ca aplicantii la un MBA sa nu mai fie descurajati din cauza constrangerilor financiare. Scoala ofera acum doua burse de merit cu o scutire de 50% si 70% a taxelor de scolarizare pentru studentii din alte tari decat Italia si Europa de Vest.

Scoala de Afaceri IMD din Laussane spera sa ii convinga pe studenti ca, desi pretul unui MBA este de 110.000 de dolari, acesti bani sunt o investitie sigura. Institutia s-a oferit sa acorde imprumuturi studentilor pentru a-si plati cursurile si a acordat o perioada de gratie de pana la 2 luni pentru studenti, pentru a-si achita datoriile.

Un MBA full time la Swiss Business School SBS costa 33.000 de franci elvetieni. Cursurile dureaza 16 luni si aplicantii care platesc intreaga suma la inceputul anului primesc un discount de 5%.

UN MBA in afaceri la Universitatea Oxford costa 52.000 de lire sterline iar aceasta suma include pretul pentru mancarea in campus si materialele de studiu. Pentru a-ti asigura un loc la aceste cursuri, trebuie sa achiti minim 8000 de lire sterline. Cei care au nevoie de imprumuturi pot obtine unul, suma fiind intre 300 si 8000 de lire sterline pentru 2 ani de studii. Asemenea imprumuturi se pot obtine de la Barclays sau de la RBS (Royal Bank of Scotland). Conditia pentru acest imprumut este ca aplicantul sa fi fost rezident in UK in ultimii trei ani inainte de a solicita imprumutul si sa intentioneze sa lucreze in UK sau in Uniunea Europeana la finalul cursurilor. Imprumutul trebuie sa fie achitat in rate, incepand cu o luna de la finalizarea cursurilor.

UN MBA la Cambridge costa 39.000 de lire sterline. Se poate obtine un imprumut doar dupa ce un Consiliu evalueaza cererea inaintata. Suma imprumutata poate ajunge la 28.000 de lire sterline. Cei de la Cambridge acorda si o serie de burse, conditiile variind in functie de nationalitatea aplicantului si de rezultatele scolare din trecut.

UN MBA in afaceri la Universitatea din Edinburgh costa 24.550 de lire sterline, dintre care, 1500 de lire sterline trebuie achitati la inscriere, pentru a-ti rezerva un loc. Celelalte costuri (cazare, masa, cheltuieli curente) pot ajunge la 10.000 de lire sterline pe an.

UN MBA la Universitatea din Grenoble (12 luni cursurile + lucrarea de proiect) costa 27.000 de euro. Se acorda si burse, in functie de rezultatele academice ale candidatului, conditiile variind in functie de nationalitatea acestuia.

Universitatea din Maastricht ofera cursuri de MBA in afaceri la pretul de 12.900 de euro. Cine are nevoie de asistenta financiara pentru a urma aceste cursuri, sunt sfatuiti sa contacteze o serie de ONG-uri care pot oferi imprumuturi nerambursabile, dar totul depinde de rezultatele scolare ale candidatului.

Unul dintre cele mai ieftine profgrame de MBA este cel oferit de Ludwing Maximilians Universitat Munchen. Acesta costa 10.000 de euro si dureaza 24 de luni.