Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, și-a amintit despre anii săi de studenție, la Bălți, după recent desfășurata festivitate de inaugurare a anului de studii 2017-2018 la Universitatea de Stat „Alecu Russo” (USARB).

Întrebată de Serviciul de presă al USARB ce-și amintește atunci când vine vorba de anii de studenție, Monica Babuc* a spus: „de profesorii mei.”

„Eu sunt întotdeauna fascinată de amintirea profesorilor mei din școală sau din universitate, care-și trăiau viața pe tărâmul pedagogic. Ei se dăruiau, fără ca să necesite altceva decât bucuria de a-și vedea realizați studenții și elevii. Și acest lucru la modul absolut serios mă fascinează. Simt că în anii care au urmat simțul materialului, câteodată, a acoperit bucuria de a fi profesorul unor tineri”, a menționat Monica Babuc.

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării spune că profesorii din perioada cât a învățat au strălucit prin dăruirea lor totală. Se întâmpla într-o perioadă nu prea fastă, în perioada sovietică, afirmă ministrul.

„(…) În perioada sovietică, când extrem de multe lucruri, ca să nu zic aproape toate, erau închise pentru mințile tinerilor și copiilor, ei au reușit să ne învețe în felul în care după ce în anii 1985-86, când a început „Perestroika”, eram pregătiți deja ca să asimilăm rapid noul. Bazele pe care nu le-au pus ei au constituit temelia extraordinară pentru acea libertate pe care ulterior ne-a oferit-o timpul și mișcarea de renaștere națională ca să ne putem manifesta”, a menționat Monica Babuc.

De asemenea, Monica Babuc spune că atunci când vine vorba de anii săi de studenție își amintește și de colegii săi.

„Mulți dintre ei sunt deja remarcabili, cunoscuți profesori de istorie, profesori universitari, cercetători din Republica Moldova. Și faptul că eram tineri. Asta mi-aduc cu multă-multă plăcere și bucurie. Acest lucru nu se poate uita”, a menționat Monica Babuc.

Amintim că Monica Babuc a avut amabilitatea să participe, în calitate de invitat special, la festivitatea de inaugurare a anului de studii la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, eveniment care a avut loc 4 septembrie a.c.

* Monica Babuc a absolvit, în 1986, Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Istorie, iar în 1989 Universitatea de Stat „Mihail Lomonosov” din Moscova.