În perioada 1-12 aprilie, toţi elevii care vor absolvi în acest an liceul vor susţine examenul pretestare, exerciţiu care va arăta nivelului de pregătire al tinerilor pentru sesiunea de bacalaureat. În acest an au fost create 100 de centre de bacalaureat unde vor da examenele peste 28 de mii de candidaţi. Despre cum vor fi organizate examenele de absolvire, ce măsuri au fost luate pentru a evita cazurile de luare de mită şi cum se poate asigura evaluarea cât mai corectă a tinerilor, Tamara Grejdeanu a discutat cu Anatol Topală, directorul Agenţiei de Asigurare a Calităţii.

Anatol Topală: „În acest an preconizăm ca toate cele 100 de centre care vor fi deschise pentru susţinerea examenelor de bacalaureat să fie dotate cu camere de luat vederi, pentru a asigura desfăşurarea corectă a examenului şi a susţine elevii bine pregătiţi. Astfel va fi foarte uşor dovedit faptul dacă cineva a încălcat prevederile regulamentare, fie că un asistent nu a fost atent, fie că a permis accesul în sala de examen cu telefon mobil sau cu altceva.”

Europa Liberă: Intenţionaţi, eventual, să pregătiţi tinerii de acest lucru pentru a evita panica care apare înainte de examene?

Anatol Topală: „Vom avea întâlniri în care vom aduce la cunoştinţă schimbările din acest an, dar vreau să menţionez că elevii nu au de ce să îşi facă griji fiindcă dacă s-au pregătit, vor susţine examenul de bacalaureat. Se vor instala camere video, asta nu presupune că avem interesul de a pica cât mai mulţi elevi al examen, dimpotrivă, dorim să susţinem elevii care învaţă şi sunt pregătiţi, Şi oricum mai este timp să se pregătească.”

Europa Liberă: Domnule Topală, în sesiunea anului trecut au fost semnalate mai multe fraude, v-aţi gândit şi al metode care ar evita corupţia, se poate de făcut ceva în acest sens?

Anatol Topală: „Da, ne-am gândit şi la acest lucru. Toate înregistrările care vor fi făcute cu camerele de luat vederi vor fi depozitate în timp real şi la orice semnal că undeva s-a făcut o fraudă sau verificând lucrările ne dăm seama că acolo s-a copiat, putem ridica înregistrarea şi vizualiza şi face nişte concluzii. Şi în centrele de evaluare a lucrărilor vor fi camere de luat vederi şi întreprinse şi alte acţiuni care vor asigura desfăşurarea corectă a evaluării.”

Europa Liberă: La ce acţiuni vă referiţi?

Continuare pe Europa Liberă