Mai mulți studenți la admiterea din acest an. Unele universități susțin că au primit mai mulți studenți cu 10 și chiar 20 la sută față de anul trecut.
Astfel că multe specialități au fost ocupate încă din primul tur. Astăzi instituțiile de învățământ superior au făcut publice rezultate finale și au anunțat startul sesiunii suplimentare pentru ocuparea locurilor vacante.
La Universitatea Tehnică a Moldovei au fost înmatriculați din primul tur 2770 de studenți, cu aproximativ 10 procente mai mult decât la admiterea de anul trecut. Astfel că au mai rămas puține locuri vacante. La mare căutare au fost specialitățile: tehnologii informaționale, game designul interior, animația, game-design sau arhitectura, transmite TV8.md.
“Practic în fiecare facultate are câte un program unde au fost cel puțin de la trei până la 11-12 pe un loc. Anul acesta a crescut și numărul contractelor la aceste programe de studii, dacă anii precedenți am avut 100 de la buget, 100 contract, anul acesta avem 130 la buget și 150 la contract. În domeniul ingineresc mai sunt câteva locuri bugetare vacante”.
Lupta a fost și mai mare la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie “Nicolae Testemițanu”, unde au fost depuse în primul tur peste 1200 de dosare în original, cu 20 la sută mai mult decât anul trecut.
“În total am acoperit planul de stat, toate 500 de locuri sunt ocupate și din numărul total de 678 de locuri cu taxă am rămas cu 51 pentru sesiunea suplimentară. Anul acesta proporția originalelor este cea mai înaltă depusă din ultimii cinci ani, ceea ce ne bucură”.
Și la Universitatea de Stat au fost înmatriculați cu 500 de studenți mai mult față de anul trecut. Totuși, sunt și specialități care au rămas cu locuri vacante inclusiv la buget.
“Anul trecut am înmatriculat 3500 de studenți în două tururi, anul acesta doar în turul întâi avem rezultatele de anul trecut. Circa 150 de locuri vacante mai avem la diferite specialități, din păcate ca și anul trecut majoritatea dintre acestea sunt în domeniul științelor exacte și ale naturii”.
Ministerul Educației salută interesul tinerilor de a-și continua studiile în țară, dar spune că instituția nu poate influența preferințele pentru unele specialități.
“Trebuie să remarcăm că anul acesta s-a făcut admitere la câteva licențe noi, care s-au bucurat de popularitate animație, gaming din lista profesiilor viitorului. Noi dispunem de câteva instrumente de la bursă până la condiții de studii, dar bineînțeles că atractivitatea unei specialități depinde și de oferta pe piața muncii”
Pentru anul de studii 2023 -2024, Ministerul Educației a oferit la buget 8277 de locuri, dintre care 5307 la licență, 2864 la masterat și 106 la doctorat. Sesiunea suplimentară pentru ocuparea locurilor rămase vacante va dura timp de o săptămână.