Jumătate dintre elevii claselor a opta și a noua consumă alcool, iar aproximativ cinci la sută au consumat cel puțin o dată droguri. Sunt datele alarmante oferite de Centrul Național de Management în Sănătate, care a efectuat un studiu în acest sens.

Potrivit raportului, efectuat pe parcursul anului trecut, fiecare al doilea elev din clasele a 8-a și a 9-a poate face ușor rost de băuturi alcoolice. Preferatele adolescenţilor sunt vinul şi berea. Cel mai des, consumă alcool minorii din orașele mari ale țării, scrie Publika.

Datele studiului mai arată că, doar într-o lună, opt la sută dintre elevii intervievați au avut intoxicație alcoolică, ajungând la starea în care au mers clătinându-se, nu au mai putut vorbi clar sau nu și-au amintit ce s-a întâmplat.

Tot opt procente dintre adolescenţi au fost în stare de ebrietate alcoolică, pentru prima dată, la vârsta de 13 ani.

Cei intervievați au spus că, cel mai des, consumă alcool din plăcere, în scop de socializare sau pentru a se conforma grupului.

Și drogurile prezintă interes pentru elevii din gimnazii. Aproape în fiecare clasă de a opta sau a noua există un școlar care poate face ușor rost de droguri.

Cel mai accesibil este canabisul, care a fost încercat de cătrepatru la sută dintre copii. Al doilea cel mai răspândit drog esteecstasy, care a fost consumat cel puțin o dată de către un procent dintre elevi.

Datele studiului atenționează că, în medie, în fiecare clasă de a opta și a noua există cel puțin un elev care, săptămânal, se întâlnește cu o gașcă în care este practicat consumul de canabis.

De asemenea, pentru senzații tari, un procent şi jumătate dintre elevi au încercat analgezice, iar un alt procent au amestecatalcoolul cu pastile.

Aproximativ 0,5 la sută și-au injectat măcar o dată droguri.

Studiul de cercetare privind consumul de droguri și alcool a fost efectuat pe un eșantion de 5.704 de elevi din clasele a 8-a și a 9-a.