Mărimea contractelor de studii la instituțiile de învățământ superior din R. Moldova rămân la nivelul anului trecut. Cele mai mari taxe sunt la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, iar cele mai mici – la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, la facultățile cu frecvență redusă. Astfel, preţul contractelor variază de la 3 000 până la 20 de mii de lei pe an.

Dintre toate instituţiile de învăţământ superior din R. Moldova, Facultatea de Stomatologie de laUniversitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” deţine primul loc în topul celor mai scumpe facultăţi cu studii în bază de contract. Pentru a deveni student la acest profil trebuie să scoţi din buzunar suma de 20 300 de lei pe an. Pe locul doi în top este Facultatea de Farmacologie, unde taxa de studii este de 18 200 de lei. La Facultatea de Medicină Generală, un an de studii costă 17 400 de lei.

Nu rămâne în urmă nici Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Pentru cei care vor să dirijeze o orchestră, taxa anuală se ridică la 19 000 de lei, iar pentru specialitatea canto estradă viitorii studenți vor scoate din buzunar 17 000 de lei. Actorii, chiar dacă au cele mai mici salarii, în numele artei vor plăti 13 000 de lei pentru un an de studii.

Taxe mari vor plăti şi viitorii jurişti. Astfel, pentru un loc la Facultatea de Drept de la Universitatea de Stat contractul este de 9 000 de lei pentru an de studii, iar la ULIM – de aproape 8 000 de lei. În topul celor mai scumpe facultăţi este și cea de Ştiinţe Economice, unde contractul de studii costă aproape 8 000 de lei la Academia de Studii Economice.Cele mai ieftine contracte de studii sunt la facultăţile pedagogice şi la cele cu frecvență redusă, unde preţul contractului variază între 3 000 şi 3 500 de lei pentru un an de învățământ.

Continuare in Ziarul Nationa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *