La încheierea perioadei de înscriere la studii, membrii comisiilor de înregistrare a dosarelor declară că științele reale şi cele pedagogice nu au prea avut trecere la absolvenți. Dacă Dreptul, Economia și, mai nou, Jurnalismul sunt în topul celor mai solicitate facultăţi anul acesta, apoi Fizica sau Biologia au rămas cu locuri neocupate.

Tot mai puţini tineri sunt interesaţi să urmeze o facultate din domeniul ştiinţelor reale sau una cu profil pedagogic, iar această tendinţă a devenit obişnuită în ultimii ani, spun membrii comisiilor de verificare a dosarelor. „E o problemă la unele materii, nu reuşim să suplinim numărul de locuri puse la bătaie. Avem şi câte zece burse unde nu s-a înscris niciun candidat”, a declarat Aliona Gordiş, secretară responsabilă a Universităţii din Tiraspol de la Chişinău.

Aici, Fizica, Chimia, Biologia, Informatica, precum şi specializările duble au rămas cele mai ignorate de absolvenţii de liceu. Şi la Universităţii de Stat datele preliminare arată aceeaşi tendinţă. Aici, la Chimie nu s-a înscris niciun candidat. „La Facultatea de Chimie şi Tehnologie Chimică, Fizică, Biologie şi Pedologie, nu avem înregistraţi, din prima opţiune, niciun absolvent.

PENURIE DE VIITORI PROFESORI
Este caracteristic în special pentru grupele ruse, la cele cu predare în română situaţia stă un pic mai bine”, a relatat Claudia Cemârtan, responsabila comisiei de admitere din cadrul instituţiei. „Cu siguranţă, lucrurile se vor mai nivela după sesiunea suplimentară, când, cei care n-au trecut la specialitatea pe care au ales-o la prima opţiune, vor fi admişi la una din cele două rămase”, a adăugat secretara comisiei. La USM, specializările cu cea mai mică priză la viitorii studenţi sunt Energetica Netradiţională, Etnologia, Arheologia şi Ştiinţele Solului.

La Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chişinău, situaţia de la admitere arată o balanţă egală între facultăţile bazate pe materii reale şi cele preponderent umaniste. Jeni Nastas, responsabilul comisiei de admitere, spune că numărul mic de înscrieri la unele specializări se datorează şi faptului că nu sunt foarte populare. „Educaţia Tehnologică, Dansul, Limba Germană, Istoria şi Geografia, Educaţia Civică sau Psihopedagogia sunt cele mai ocolite ramuri de studii anul acesta”, a specificat Jeni Nastas.

Discipline noi la UTM
Pentru prima dată în acest an, la Universitatea Tehnică din Moldova a avut loc admiterea la trei noi specialităţi: Microelectronică şi Nanotehnologii, Securitatea Informaţională, Ingineria şi Tehnologia Transportului Feroviar. Totodată, „vedeta” anului este Jurnalismul care a cunoscut, potrivit secretarilor de la Universitatea de Stat, o ascensiune uimitoare.

„A fost o surpriză pentru noi, avem în jur de 150 de dosare înregistrate în prima opţiune și peste 300 la cea de-a doua. Aici candidaţii urmează să susţine un examen scris”, a precizat Claudia Cemârtan. Adevarul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *