In mai putin de trei saptamini incep examenele de absolvire a institutiilor preuniversitare. Pentru sesiunea 2009 s-au inscris circa 90 de mii de candidati, dintre care 49 de mii pentru absolvirea clasei a IX-a, 6,6 mii – scoala medie de cultura generala si peste 34 mii de candidati – la sustinerea examenelor de bacalaureat.
Examenul de bacalaureat este o modalitate de evaluare a cunostintelor si competentelor de baza ale absolventilor de liceu, functia lor fiind, in acelasi timp, de certificare si de selectie pentru admiterea la institutiile universitare. Pentru sustinerea examenelor de bacalaureat in acest an s-au inscris peste 34 mii de candidati. In functie de limba lor de instruire, candidatii la cele 4 profiluri de studii (real, umanist, arte si sport) vor sustine examenele in perioada 2-18 iunie curent. Astfel, elevii din liceele nationale vor avea de sustinut 4 examene – 3 obligatorii si 1 la solicitare, elevii din liceele alolingve – 5 examene – 4 obligatorii si 1 la solicitare, iar elevii din liceele alolingve, profilul umanist, care au studiat limba si literatura ucraineana/bulgara/gagauza in ultimii 3 ani, vor sustine 6 examene.
Noutatea sesiunii din acest an este ca examenele respective se vor desfasura in institutiile in care elevii si-au facut studiile, cu conditia ca liceul respectiv sa fie dotat cu calculatoare, imprimante, telefon, fax, aparat radio, iar numarul candidatilor pentru aceste examene sa nu fie mai mic 25. O conditie obligatorie a Centrelor de Bacalaureat mai este ca acestea sa fie conectate la internet, deoarece in acest an testele pentru probe vor fi transmise in format electronic.
Supravegherea desfasurarii examenelor o vor efectua profesorii din institutia desemnata ca centru, care au predat disciplina respectiva de examen, 1-2 parinti delegati de adunarea generala a parintilor si un observator extern, delegat de Ministerul de resort. Toti acestia insa nu au dreptul sa se implice in procedura de desfasurare a examenelor, doar sa asiste.
In Centrul de Bacalaureat candidatul are dreptul sa intre doar cu buletinul de identitate sau alt act care-i confirma identitatea si un stilou ce scrie in culoare albastra, fiind total interzise tabele, notite, calculatoare de buzunar, telefonul mobil si alte surse de informare. Dupa preluarea testului, supraveghetorii vor confrunta datele personale ale candidatilor si vor aplica codurile de bare. In acest fel lucrarea se leaga direct de numele elevului prin baza de date si nu mai poate fi schimbata.
Examenele de absolvire a scolii medii de cultura generala se vor desfasura in aproximativ 400 de Centre de examinare. Metodologia organizarii si desfasurarii acestor examene este similara celei de absolvire a liceului, pe teste vor fi aplicate codurile de bare. Absolventii scolii medii de cultura generala vor sustine 3 examene obligatorii si unul la solicitare, iar cei din scolile alolingve vor mai avea un examen la limba romana.
Cei mai multi absolventi sint cei ai treptei gimnaziale – 49 de mii. Examenele acestora se vor desfasura in perioada 3-16 iunie curent. Toate examenele sint obligatorii si toate se sustin in forma scrisa.
Elevii olimpici vor fi privilegiati la examene
De la examene vor fi eliberati doar elevii detinatori ai diplomelor de gradul I, II, III la concursurile si olimpiadele republicane si internationale, organizate de MET in anul absolvirii, detinatorii diplomelor de gradul I, II, III la Campionatele internationale oficiale Europene si Mondiale, candidatii cu performante la nivel de Maestri in Sport/Arta, detinatori ai diplomelor de gradul I, II, III la Campionatele nationale. Acestora li se acorda, din oficiu, nota „10” la disciplina respectiva. Totodata acesti candidati sustin celelalte probe.
Inga LACHI, Moldova Suverana