Unsprezece licee din Republica Moldova vor fi dotate cu echipamente de ultimă generaţie, care vor spori calitatea procesului de învăţământ și rezultatele învățării prin metode interactive și moderne, aplicate de elevi și profesori într-un mediu creativ. Potrivit Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, acest proiect va dezvolta abilități adaptate secolului XXI, care implică educația prin știință, tehnologie, inginerie, artă, matematică.
În acest sens, secretarul general de stat al ministerului sus menționat (MECC) a participat astăzi la lansarea proiectului-pilot „Clasa Viitorului”. Proiect-pilot a fost lansat ca urmare a semnării, la data de 6 noiembrie curent, a Memorandumului de Înțelegere privind implementarea eficientă a tehnologiilor informaționale în educație, scrie Deschide.md.
Noua abordare educațională constă în integrarea tehnologiilor digitale în procesul de studiere a tuturor disciplinelor școlare, se arată într-un comunicat de presă elaborat de MECC. Totodată, proiectul prevede crearea spațiilor de instruire deschise, unde profesorii și elevii experimentează scenarii de predare-învățare inovatoare, folosind tehnologii digitale (programare, robotică, senzori, media digitală și echipamente de fabricație).
Acest lucru va spori interesul elevilor pentru cariere în domeniile științei, tehnologiei și ingineriei prin promovarea și implementarea metodelor de instruire creative, colaborative, automotivante și antreprenoriale.
Astfel, în trei școli din Chișinău, două din Bălți și șase din zonele rurale care vor fi dotate cu echipamente inovaționale, va fi creat un Centru Național pentru instruirea profesorilor în cadrul Institutului de Științe ale Educației și va fi asigurată formarea profesională a echipelor de implementare, precum și elaborarea Ghidului de recomandări pentru replicarea „Claselor Viitorului” în alte instituții de învățământ.
În acest sens, peste 1.000 de studenți sunt așteptați să se implice în activitățile desfășurate în primul an al fazei pilot „Clasa viitorului”, pe când beneficiarii potențiali ai proiectului sunt peste 12.000 de elevi din toate cele 11 licee dotate. „Clasa Viitorului” este un parteneriat public-privat între Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Guvernul Suediei, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Fundația Orange.