Ministerul Educaţiei este mai indulgent, în acest an, în privinţa măsurilor de securitate în timpul examenelor de bacalaureat. Totuşi, autorităţile nu renunţă la camerele de supraveghere. Primul examen va avea loc marţi, în şcolile cu predare în limbile minorităţilor naţionale.
Înainte de a ieşi din casă, elevul trebuie să se asigure că nu a uitatbuletinul de identitate şi pixul cu mina albastră. Lucrările sunt personalizate, iar profesorii vor verifica dacă datele din buletin corespund cu cele din test, noteaza Publika.
“Testele se află la bancă. Responsabilii din cadrul Direcţiilor raionale de învăţământ merg la prima oră a dimineţii, ridică testele. Reprezentanţii ministerului vor anunţa la radio latura pe care se deschide plicul”, a informat viceministrul Educaţiei Igor Grosu.
Elevii nu vor fi verificaţi cu detectorul de metale, cum a fost anul trecut. Totuşi, există şi restricţii.
La intrarea în sală, absolventul este obligat să lase telefonul mobilsau alte lucruri care l-ar ajuta să copieze. În schimb, va putea să ia cu el o ciolocată şi o sticlă cu apă.
Oficialii spun că ofiţerii anticorupţie vor descinde în şcoli doar dacă vor fi semnale clare de fraudare a examenelor.
“Atâta timp cât nu există motive, ei nu intervin. Am discutat cu coordonatorii grupurilor pe discipline şi cu autorii de teste să coborâm complexitatea testelor, dar jucăm cinstit”, a menţionat Igor Grosu.
Pe durata celor trei ore de examen, elevii vor fi supravegheaţi de profesori, dar şi de camere video. Cel care va fi prins copiind, va fi eliminat din sală şi va putea să susţină BAC-ul abia peste un an.
Rezultatele testelor vor fi cunoscute abia după încheierea sesiuniide bacalaureat. Cei care nu vor fi mulţumiţi de note, vor avea la dispoziţie 48 de ore pentru contestaţii.
În premieră, în acest an, testele vor fi scanate şi vor fi puse pe pagina web a ministerului, iar elevii îşi vor putea vedea lucrările. De asemenea, o noutate este că după contestaţii, notele nu vor fi mai mici, ci vor rămâne aceleaşi sau vor fi majorate.