La 18 mai 2013, de Ziua Europei in Republica Moldova, la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova va avea loc Conferinţa finală şi premierea laureaţilor Concursului Republican “Europa la noi acasă”. La inaugurarea evenimentului, care va începe la ora 09.30, vor participa Hubert Duhot, Delegatia UE in Republica Moldova; Eugenia Parlicov, Ministerul Educatiei al Republicii Moldova; Snegureac Lilia, Centrul Dialog-Pro, expert in informare europeana; Rodica Odinet, Rector, Universitatea Perspectiva INT.

Concursul Republican “EUROPA LA NOI ACASA” este organizat de Miscarea Europeana din Moldova cu sustinerea Ministerului Educatiei din Republica Moldova, Universitatii “Perspectiva INT”, Centrului Pro European de Servicii si Comunicare al Bibliotecii Nationale din Republica Moldova, Centrul de Informare si Documentare privind Drepturile Copillului. Asociatiei pentru Instruire si Informare Europeana in cadrul Anului European al Cetataniei.

In proiectele şi eseele sale copii au elucidat atitudinea proprie faţă de cetăţenia responsabilă, au pus in dezbatere drepturile şi responsabilităţile cetăţenilor Republicii Moldova, s-au informat despre posibilităţile şi oportunităţile cetăţeniei europene. De asemenea, ei s-au implicat activ în soluţionarea problemelor şcolii, comunităţii cu atragerea buneilor şi parinţilor la realizarea proiectelor comune şcolare dedicate Zilei Europei.

In anul curent la concurs s-au inscris 96 de institutii de invatamint preuniversitare: gimnazii, licee, colegii din Republica Moldova. Au fost realizate 60 de proiecte scolar-comunitare si 87 de esee. In cadrul proiectelor scolar comunitare elevii si profesorii cu ajutorul parintilor, autoritatilor locale au realizat sute de activitati avind ca beneficiari mii de concetateni. Tema Concursului “Europa la noi acasa – cetatanie responsabila” a fost reflectata in activitati de ajutorare a persoanelor din grupuri social vulnerabile, in activitati ecologiste si de salubrizare, in manifestatii culturale TVC-uri, festivaluri, concerte, expozitii de desene si fotografii.

Lideri ai proiecteor in anul curent au fost profesori, elevi si parinti. Cei mai activi organizatori ai masurilor dedicate Zilelor Europei sunt profesorii de istorie si educatie civica, de geografie, de limba si literatura romina, franceza, rusa.

Printre proiectele de succes poate fi menţional seminarul metodic organizat de Directia raionala Anenii Noi in cooperare cu Gimnaziul Zolotievca, in cadrul caruia administratia si profesorii Gimnaziullui Zolotievca si-au impartasit experienta de organizare a Zilelor Europei in cadrul gimnaziului.

De asemenea, pot fi remarcate şi activitatile de prevenire a abuzului fata de copii desfăşurate de Directia raionala Drochia in cadrul Anului European al Cetatatiei in cooperare cu gimnaziile si liceele din regiune. Au fost distribuite informatii utile tuturor locuitorilor din or. Drochia, au fost elaborate si multiplicate materiale informative pentru parinti, au fost desfasurate activitati de informare a copiilor cu privire la cunoasterea drepturilor acestora.

La Conferinta finala a Concursului Republican “Europa la noi acasa”, care se va desfasura pe data de 18 mai 2013 la Biblioteca Nationala, liderii de proiecte vor prezenta activitatile desfasurate in cadrul concursului, iar juriul va desemna institutiile cistigatoare. De asemenea, vor fi premiati si cistigatorii concursului de eseuri. Universitatea “Perspectiva INT” va dona liceelor cistigatoare mijloace IT, iar autorilor celor mai reusite eseuri posibilitatea de a studia gratis la Universitatea “Perspectiva INT”. Toate bibliotecile scolare ale institutiile participante vor primi seturi de materiale privind drepturile omului, drepturile copiilor, selectate de Centrul Pro European de Servicii si Comunicare al Bibliotecii Nationale si Centrul de Informare si Documentare privind Drepturile Copillului.

Informaţii suplimentare despre concursul “Europa la noi acasă”: Ediţia 2013 puteţi accesa pe paginile www.perspectiva.md., www.miscareaeuropeana.md. şi http://cpescmdlib.blogspot.com/2013/02/concursul-europa-la-noi-acasa-cetatenie.html .

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *