.

Studenţii Centrului de Excelenţă în Construcţii aplică cunoştinţele teoretice în ateliere dotate cu tehnică performantă.

Asta datorită unor investiţii pe care le-a făcut Guvernul austriacşi care ajung la un milion de euro.

Profesorii sunt încântaţi de condiţii şi spun că, astfel, viitorii specialişti pregătiţi de instituţie vor putea realiza lucrări la nivel european.

Victor Cebotari este student la Colegiul de Excelenţă în Construcţii, specialitatea Construcţie Civilă, Industrială, şi Agricolă. El spune că a ales această meserie, pentru că în Moldova, mereu se construieşte câte ceva.

“Aici avem posibilitatea să punem în practică cunoştinţele teoretice, care le învăţăm de din manuale, însă e mult mai benefic să facem manual această muncă şi să putem observa în final ce obţinem, de exemplu ceva frumos”, a spus studentul Victor Cebotari.

Până acum, studenţii făceau orele practice în ateliere învechite, iar materialele de construcţie erau puţine.

“Sunt atelierele care sunt amenajate şi dotate încă de pevremurile sovietice şi elevii, desigur, făcând instruirea practică cu acele utilaje şi echipamente învechite, nu obţin acel indice de calitate”, a afirmat profesorul Iurie Ceban.

De acum, însă, datorită atelierelor moderne, tinerii vor putea fipregătiţi la cel mai înalt nivel:

“Avem posibilitatea să facem o experienţă în domeniul construcţiilor, care pe viitor o să ne prindă bine”.

“Ele sunt foarte moderne. Ne ajută foarte mult să facem în formă electronică toate măsurările noastre”.

Investiţiile făcute de austrieci se ridică până la un milion de euro, iar proiectul a fost implementat de un ONG local.

“În primul rând ne-am gândit că este o şcoală bună, care are potenţial ce poate fi valorificat. Şi ceea ce văd aici arătă că s-a meritat”, a afirmat reprezentatul Agenţiei Austriace pentru Dezvoltare, Gerhard Schaumberger. Detalii si fotogaleria pe Publika