Laptopurile şi netbookurile sunt cele mai căutate produse IT în perioada Sărbătorilor de iarnă, lucru confirmat de către toţi retailerii şi patronii de magazine online. Cei mai mulţi preferă să îşi cumpere un laptop în această lună, beneficiind astfel de promoţiile oferite de magazine.

Cei care vor să îşi achiziţioneze un laptop pentru primă dată trebuie să ţină cont  de mai multe elemente, însă cel mai important este modalitatea în care vor folosi laptopul.

Dacă vor un laptop doar pentru a naviga pe Internet, pentru muzică, procesare text şi socializare, atunci un model cu un ecran mediu (14 inch) şi cu o memorie RAM de 2 GB este potrivit.  Cei care vor un laptop pentru filme, jocuri şi care îl vor folosi mai mult pe post de desktop se pot orienta către modelele cu ecrane generoase de 17 inch şi cu hard discuri de 320 de GB sau mai mari.

Dacă din contră, vor un laptop pe care să îl poarte tot timpul după ei sunt indicate netbookurile, care nu cântăresc mai mult de 1,5 kg, însă care nu se pot lauda cu mari performanţe.

Procesorul şi Memoria

La achiziţionarea unui laptop, procesorul este elementul cheie. Există doar două opţiuni, Intel sau AMD, şi atâta vreme cât sunt dual core, frecvenţa este singura care trebuie luată în seamă, cu cât e mai mare cu atât mai bine.  Memoria RAM este la fel de importantă deoarece permite rularea a mai multor aplicaţii în acelaşi timp, la aceeaşi viteză, iar dacă până nu de mult 2 GB RAM erau consideraţi suficienţi, în prezent, există din ce în ce mai multe laptopuri cu memorii de 3 şi 4 GB.

Ecranul şi bateria

Ecranul este cel care dictează mărimea şi greutatea laptopului. Dacă vreţi să urmăriţi filme şi să jucaţi diverse jocuri, un laptop cu ecran de la 15 inch în sus e recomandat. Dacă vreţi un laptop pentru net atunci este suficient şi un ecran de 10 inch.

În cazul primei variante este important sa optaţi şi pentru o placă video dedicată în locul uneia integrate. În privinţa duratei de viaţă a bateriei, la notebookurile cu ecran mare aceasta poate fi neglijată la fel de bine ca greutatea. Majoritatea celor care optează pentru astfel de modele nu le mută prea des şi le folosesc pe post de desktopuri, deci stau tot timpul cu ele în priză.

Dacă optaţi pentru un netbook, ecranul standard al acestora a ajuns în prezent la 10.1 inch, fiind suficient de mare pentru activităţi ca navigare web, muzică şi procesare text. Acestea fiind mici şi portabile, bateria este foarte importantă. Pe piaţă  există modele care au o autonomie de până la 8 ore.

Alte caracteristici care se dovedesc la un moment dat esenţiale includ: Bluetooth, un cititor de carduri, o cameră web şi cât mai multe porturi USB http://www.capital.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *