Ministerul Educației propune ca limba rusă, care este în prezent disciplină obligatorie în școli, să fie înlocuită cu limba engleză. În același timp, elevii vor avea posibilitate să aleagă a doua limbă străină pe care să o studieze. Prevederile se conțin în proiectul Codului Educației, care a ajuns pe masa deputaților.
Despre asta a vorbit viceministrul Educației, Igor Grosu în cadrul emisiunii Alb&Negru de la UNIMEDIA.
“Vor fi obligatorii două limbi străine, iar cetățeanul va alege fie rusa, fie engleza, fie franceza, spaniola sau altele. Astăzi, limba rusă este obligatorie, dar noi spunem că e bine ca mămica sau tăticul să decidă ce limbă să învețe copilul lor. Sunt opinii diferite asupra acestui subiect. Unii spun că trebuie să menținem obligativitatea limbii ruse, alții că e la latitudinea părinților, dar să fie cel puțin două. Propunem totuși ca engleza să fie obligatorie. Toată lumea vorbește engleza, limba cea mai vorbită și utilizată în plan internațional”, a precizat viceministrul.
Cât privește studierea limbii române de către alolingvi, deminitarul susține că lucrurile se schimbă deja.
“Începând de anul trecut, am schimbat optica asupra felului cum trebuie să integrăm vorbitorii de alte limbi sau să-i motivăm să învețe româna. La universitate, vorbitorii de rusă au dorit să candideze pentru locurile din grupele românești. Anul acesta am scos cotele rural/urban pentru universități și grupele cu studiere în limba rusă. Se propune o nouă motivare, nu e suficientă disciplina de română pentru alolingvi, trebuie să li se creeze un mediu în care el să exerseze româna, să ai profesori buni de română și trebuie să le oferi posibilitatea să studieze alte discipline în română. Semnalele sunt pozitive. Au înțeles un lucru – că trebuie să cunoști limba română”, a mai spus Igor Grosu.