Marea Britanie a devenit „capitala” „NEET” , acronim pentru clasificarea guvernului „Not in Education, Employment or Trening”, care se referă la tineri cu vârsta între 16 şi 24 de ani care nu sunt înscrişi la şcoală, nu caută un loc de muncă sau nu au pregătirea tehnică necesară pentru un loc de muncă, din Europa de Vest. Chiar şi România şi Bulgaria au depăşit Marea Britanie în ceea ce priveşte proporţia de tineri cu şanse de educaţie decentă şi locuri de muncă, potrivit unei analize a performanţelor a tinerilor pe continentul european.

În doar cinci ani, 12 ţări din UE au depăşit Marea Britanie şi au în prezent mai puţini tineri în derivă, fără o calificare şi fără speranţă. Printre acestea se numără Franţa, Germania, Belgia, Olanda şi Irlanda. Aceste comparaţii au fost publicate într-un moment de intensificare a îngrijorării privind îngroşarea rândurilor « armatei » de « Neets » din Marea Britanie. Aproape unul din cinci tineri şi una din şase tinere de 18 ani nu sunt angrenaţi în ocuparea forţei de muncă, educaţie sau formare profesională.

La începutul acestei luni o contabilizare a Departamentului pentru Muncă şi Pensii a constatat că există 1,5 milioane de persoane în Marea Britanie care nu au efectuat nicio zi de muncă în viaţa lor. Dintre acestea, 600.000 au vârsta sub 25 de ani.
În ţările mai bogate, un procent foarte mare de astfel de tineri nu au, de asemenea, un loc de muncă. În Marea Britanie, 12,1% din cei cu vârsta de 20-24 de ani au intrat în categoria clasificată drept « abandon şcolar timpuriu », în 2003. Până în 2008 însă, procentul a crescut la 17%. Creşterea numărului de ”Neets” s-a ridicat la 40%.

Prin contrast, majoritatea ţărilor din UE au cunoscut o scădere a numărului de tineri prost educaţi şi nepregătiţi. În Germania, procentul a scăzut în ultimii cinci ani de la 12,8 la 11,8%, iar în Franţa a scăzut de la 13,2 la 11,8%.
Coaliţia aflată la guvernare în Marea Britanie a promis că va încerca să reducă numărul de tineri inactivi prin reforma plăţilor din asistenţa socială, astfel încât să merite să ai un loc de muncă mai degrabă decât să se pretindă beneficii. Dar divergenţele dintre unii miniştri – în special dintre ministrul muncii şi pensiilor, Iain Duncan Smith, şi cel de finanţe, George Osborne – par să fi umbrit şansele de reformă, relevă ziarul britanic.

Patricia Morgan, autoarea studiului, a declarat că : « Aceste cifre sunt şocante.Acestea arată că nu ne pasă de tinerii noştri. Fetele Neet tind să aibă copii şi să fie sprijinite de stat ca mame singure. Baieţii nu au locuri de muncă, şi niciun motiv pentru a obţine un loc de muncă. »

Timpul.md

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *