Anul acesta, candidaţii vor putea depune cereri, simultan, la mai multe universităţi – în momentul când sunt admişi şi au făcut o alegere, aceasta nu va putea fi însă schimbată. Este una din noutăţile admiterii de anul acesta în universităţi, derivată – explică reprezentanţii Ministerului Educaţiei – din autonomia lărgită a universităţilor.Din acest an tinerii care doresc să-şi continue studiile în instituţiile de învăţământ superior vor putea depune dosarul la mai multe universităţi, indicând una sau mai multe specialităţi. Aceasta schimbare le va oferi tinerilor posibilitatea de a se înscrie în concurs nu doar la o universitate, aşa cum era până acum, şi prin urmare, absolvenţii vor avea mai multă siguranţă că vor fi admişi la specialitatea pe care şi-o doresc, şi nu la cea care este mai puţin solicitată. Maia Sandu, ministră în exerciţiu a educaţiei spune că la înscrierea în concurs va fi nevoie de copiile documentelor iar actele în original vor fi depuse doar după ce candidatul se va regăsi în listele celor admişi la studii:

„Se merge la comisia de admitere cu originalul, cu diploma şi cu o copie a diplomei. Comisia avizează că a văzut originalul şi acolo se păstrează doar copia . În situaţia în care s-a luat o decizie şi persoana a fost admisă, se regăseşte în liste ţi decide că asta este instituţia la care vrea să se înscrie atunci aduce originalul şi din moment ce a adus originalul deja nu mai poate să îşi schimbe decizia.”

Loretta Handrabura, viceministră a educaţiei spune că această modificare a fost operată nu doar din considerentele unei bune practici internaţionale dar şi pentru că 1acest lucru ar fi necesar în cadrul autonomiei universitare:  Continuare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *