Start admitere 2015-2016

Pentru anul academic 2015-2016, universităţile din Moldova oferă peste 9 mii de locuri la buget. Alţi 24 mii de studenţi urmează a fi admişi în bază de contract. Anunţul a fost făcut de către şefa Direcţiei învăţămînt superior din cadrul Ministerului Educaţiei, Nadejda Velişco, în cadrul unei conferinţe de presă organizate vineri, 17 iulie 2015.

Cum va avea loc admiterea?

Potrivit acesteia, admiterea va avea loc în perioada 20-28 iulie în 28 de universităţi, dintre care 18 de stat şi 10 private. La ciclul I (studii superioare de licenţă) sunt disponibile 6072 de locuri bugetare şi 18 mii de locuri la contract. Pentru studiile de masterat (ciclul II) au fost prevăzute 9 mii de locuri, dintre care 3500 la buget, anunta Bloguvern.

„Pentru studenţii străini avem 325 de locuri bugetare, iar pentru tinerii din stînga Nistrului au fost destinate 460 de locuri la buget. De asemenea, 15% din locurile finanţate de stat vor fi oferite copiilor orfani, celor cu dizabilităţi, tinerii ai căror părinţi au dizabilităţi sau cei care provin din familii cu mai mulţi copii”, a precizat oficialul.

90% din totalul locurilor au fost prevăzute pentru absolvenţii cu diplomă de bacalaureat, iar alte 10% – pentru deţinătorii diplomelor de studii medii de specialitate (colegii).

Ministerul Educaţiei reaminteşte că şi în acest an locurile bugetare, cu excepţia celor destinate copiilor orfani şi cu dizabilităţi, vor fi scoase la concurs după sesiunea de vară. Astfel, pentru a-şi păstra locul finanţat de stat, studentul va trebui să obţină rezultate bune la învăţătură.

„Un student care a cîştigat loc la buget îl poate pierde, dacă va avea note slabe. Anul trecut, circa 1000 de studenţi au fost transferaţi de la contract la buget pentru reuşitele lor, şi invers, cei care erau la buget şi-au pierdut locurile”, a menţionat Nadejda Velişco.

Mai mult, începînd cu acest an academic, în învăţămîntul superior au fost instituite cîteva specialităţi, noi, printre care biblioteconomia, siguranţa produselor agroalimentare şi altele în domeniul artei.

Cînd vor fi anunţate rezultatele?

Rezultatele preliminare vor fi anunţate pe 31 iulie. A doua etapă de admitere va fi organizată pînă pe 4 august, rezultatele finale urmînd să fie afişate pe 6 august 2015. În cazul în care locurile de studii nu vor fi suplinite în totalitate, instituţia va putea desfăşura o sesiune suplimentară de admitere, cel tîrziu pînă pe 31 august.