Pretul contractelor la universitati s-ar putea dubla incepand cu anul urmator. Ministerul Educatiei vrea sa schimbe metoda de finantare a universitatilor, astfel incat sa aloce bani in functie de numarul de studenti si de specialitatea fiecaruia.
Cei de la Ministerul Educatiei sunt nemultumiti de faptul ca injecteaza anual universitatile cu bani, fara a avea vreo formula de finantare. Spun ei, sunt niste plati care se repeta istoric si care nu ar avea vreo justificare. Corect ar fi ca banii sa se aloce in functie de numarul de studenti si de specialitatea acestora, asa cum se intampla in scoli si licee.
Ministerul Educației va propune pentru învățământul superior o metodologie de finanțare per student. Alocările din bugetul de stat pentru pregătirea specialiștilor cu studii superioare se vor face în funcție de cheltuielile pentru instruirea unui student la o anumită specialitate și în funcție de numărul de specialiști solicitați pe piața muncii (Planul de admitere aprobat de Guvern). Finanțarea per student va permite utilizarea mai eficientă a mijloacelor bugetare, iar instituțiile de învățământ superior vor fi stimulate să concureze pentru banii bugetari, ceea ce va spori calitatea pregătirii tinerilor specialiști.
Sergiu BOGHEAN, SEF DE CABINET, MINISTRUL EDUCATIEI: “Ar trebui sa fie anumite criterii in baza carora statul ar finanta. Daca s-ar implementa o formula, asta ar ajuta ca statul sa poata solictita universitatilor, sau sa le finanteze doar in stricta baza pe care o are statul de specialisti. Noi am finanta exact atatea studenti.”
Deocamdata nu exista un calcul despre cat costa finantarea unui student, insa metodologia ar urma sa fie pusa la punct in acest an, pentru ca din 2018 proiectul sa inceapa a fi implimentat.
Sergiu BOGHEAN, SEF DE CABINET , MINISTRUL EDUCATIEI: “Trebuie de facut un calcul exact, eaxct numarul asta de lei trebuie sa ii plateasca statul pt a pregati un specialist si acceasi suma trebuie sa fie si contractul, ca altfel nu este fezabil.”
Exact cat va plati statul pentru un student la buget, va trebui sa scoata din buzunare si tinerii care vor admisi la contract.
Viorel BOSTAN, RECTOR UTM: “In medie de 17-18 mii costa instruirea unui student la universitatile din RM, ori contractele sunt mai mici si intr-adevar apare situatia in care studentii de la studii cu taxe sunt intr-un fel suventionati de stat.”
Rectorii recunosc – noua metoda e mult mai corecta si transparenta. Mai greu le-ar fi studentilor.
Grigore BELOSTECINIC, RECTOR ASEM: “Taxa medie pe care o achita statul pt un student la buget este cu doua ori mai mare decat cea care o achita un student la contract. Aceasta ar putea sa creeze multe dificultati in masura in care pt multi pretendenti cu accesul acestora la studii. ”
In schimb, institutiile ar fi stimulate sa concureze pentru banii bugetari si astfel ar spori calitatea, cred responsabilii. Detalii PRO TV