Școala din satul Bălțata a obținut economii de peste 50% la factura de încălzire după ce a renunțat la gaz în favoarea peleților

Instalarea sistemului de încălzire pe biomasă a permis școlii din satul Bălțata, raionul Criuleni să obțină economii de peste 50% la factura de încălzire. Instituția a renunțat la cazanul pe gaze naturale în favoarea unui pe biomasă.

Întemeiată la începutul secolului XX de etnici ucraineni, ce au migrat din Ucraina de Vest și au cumpărat pământ de la un boier local, comuna Bălțata din raionul Criuleni numără circa 2000 de locuitori, anunta AGORA.

Primăria a decis în anul 2011 să aplice pentru fondurile europene ale Proiectului Energie și Biomasă, instalând o centrală termică de 220 kW, care funcționează pe pelete. În total, pentru instalarea sistemului de încălzire pe biomasă au fost alocate 82 mii de euro. Noua centrala termică încălzește școala cu o suprafață de peste 2000 de metri pătrați, în care învață peste 160 de copii. Până atunci, școala se încălzea pe gaze naturale, însă datorită costurilor înalte, doar o parte din încăperi erau încălzite.

„Nu aveam suficienți bani pentru a încălzi sala de sport, coridoarele, alte încăperi ale școlii și copiii ieșeau în frig. De fapt, nici în clase nu aveam temperatura cea mai confortabilă. Acum, este încălzită întreaga școală și temperatura este mult mai potrivită pentru copii, iar cheltuielile sunt mai mici. În plus, avem siguranța că nu vor fi întrerupte livrările de combustibil, pentru că acesta e produs chiar la noi în sat”, spune directoarea școlii, Galina Todoriuc.

http://agora.md/stiri/29483/Scoala-din-satul-baltata-a-obtinut-economii-de-peste-50-la-factura-de-incalzire-dupa-ce-a-renuntat-la-gaz-in-favoarea-peletilor