Studenții de la Universitatea Tehnică a Moldovei specializați în construcția de căi ferate, drumuri și poduri vor participa pe parcursul lunii iulie curent la lucrările de reabilitare a drumului Sărăteni-Soroca, efectuate din fondurile Programului Compact al Corporației Provocările Mileniului.
Desfășurarea practicii de producție a 20 de studenți pe șantierele de construcție de pe traseul Sărăteni-Soroca a fost convenită între Fondul Provocările Mileniului Moldova (FPM Moldova), care coordonează implementarea Programului Compact, și Universitatea Tehnică a Moldovei.

Valentina Badrajan, directorul executiv al FPM Moldova, a explicat că în procesul de reabilitare a drumului Sărăteni-Soroca, companiile de construcție s-au confruntat cu deficit de specialiști calificați din Moldova în domeniul construcției drumurilor și podurilor. ”Suntem interesați să pregătim specialiști calificați într-un domeniu cum ar fi construcția drumurilor, care devine tot mai solicitat în ultimul timp. Le oferim studenților posibilitate să învețe în teren specificul lucrărilor de reabilitare a drumului, mai ales că în cadrul Programului Compact sunt utilizate tehnici și proceduri moderne de reconstrucție a drumurilor și podurilor”, a precizat directorul executiv al FPM Moldova.

Studenții UTM vor activa pe șantierele de construcție ale consorțiului turcesc ONUR&SUMMA și ale companiei austriece STRABAG și vor fi antrenați în activități specifice, în funcție de specializarea acestora.

Notă: Porțiunea de drum Sărăteni-Soroca face parte din traseul național M2, care asigură legătura dintre Republica Moldova şi Ucraina. Lucrările de reabilitare a acestui traseu în valoare de circa 99 mil. USD, care prevăd reconstrucția și modernizarea infrastructurii drumului, au demarat în 2012 și vor continua pînă în 2014.

Reconstrucția și modernizarea drumului de 93 de km Sărăteni-Soroca este obiectivul proiectului Reabilitarea drumului în cadrul Programului Compact, finanțat de Guvernul SUA prin intermediul Corporației Provocările Mileniului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *