O mare parte din persoanele care conduc la momentul de faţă Republica Moldova şi-au făcut studiile peste hotarele ţării. Cei mai mulţi au optat pentru România.

Premierul Vlad Filat, lider al PLDM, şi-a făcut studiile la Facultatea de drept de la Universitatea „Al.I.Cuza” din Iaşi. La aceeaşi facultate a studiat Alexandru Tănase, actualul Preşedinte al Curţii Constituţionale, iar Dorin Drăguţanu, Guvernatorul Băncii Naţionale – la Facultatea de economie.

Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, vice-preşedinte al PL, a studiat la Facultatea de drept, Universitatea din Bucureşti, iar licenţa în drept european şi-a obţinut-o la Universitatea I Pantheon-Sorbonne din Paris.

Viorel Chetraru, directorul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, a studiat la Facultatea de drept, Academia de poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti, iar deputatul Adrian Candu, membru al PDM – la Facultatea de drept a Universităţii din Cluj-Napoca.

Vicepremierul Iurie Leancă, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a studiat la Institutul de Stat de Relaţii Internaţionale din Moscova. Tot acolo a învăţat şi deputatul PLDM, Chiril Lucinschi.

Tot în Federaţia Rusă, primele studii şi le-a făcut Vitalie Marinuţa, ministrul Apărării. El a învăţat la Şcoala militară a trupelor aeroportuate din oraşul Reazani, Federaţia Rusă, iar ulterior la Şcoala navală de studii postuniversitare din oraşul Monterey, California.

Ministrul Educaţiei, Mihai Şleahtiţchi, după a ce a studiat pedagogia la Bălţi, a făcut studii şi la Universitatea Pedagogică de Stat din Moscova, devenind doctor în pedagogie, iar ulterior – la Universitatea “Al. I. Cuza” din Iaşi, doctorat, doctor în psihologie.

În Ucraina a făcut studii Başkanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, care a învăţat la Şcoala Militară Superioară de Artilerie „M.V.Frunze” din oraşul Odesa.

Dumitru Diacov, Preşedintele de onoare al PDM, a studiat la Facultatea de Jurnalism din Belarus.

Ministrul Sănătăţii, Andrei Usatîi, după finisarea studiilor la Universitatea de medicină “N. Testimiţanu”, a studiat la Institutul de ştiinţe avansate pentru medici, Moscova, la Universitatea din Michigan, SUA (diplomă în managementul şi finanţarea sistemului public de sănătate) şi la Universitatea din Tark, Marea Britanie (diplomă “Economia în sistemul sănătăţii”).

Studii în afara ţării au făcut Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, care şi-a perfecţionat abilităţile la Institutul European al Administraţiei Publice din Belgia şi la Institutul Internaţional al Administraţiei Publice din Franţa, vicepremierul Eugen Carpov – la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti (studii postuniversitare), ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţă – la Joint Vienna Institute, deputatul PCRM, Mark Tcaciuk – la Şcoala de Arheologie din Sutton-Hoo, Marea Britanie. Sursa: Aurelia Ţurcanu. Tribuna

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *