• O instituție locală recunoscută și influentă 
  • O amplasare ideala în inima capitalei
  • Spațiul Medias Tech, oglinda culturilor francofone
  • Prima școală de limbi străine din Republica Moldova
  • O prezență puternică și unică în provincie
  • Program cultural implementat în parteneriat cu Ambasada Franței

O instituție locală recunoscută și influentă

Alianța Franceză din Moldova a fost creată în 1992.

Asociație de drept local, acreditată de Fundația Alianța Franceză, aceasta a primit rolul de operator cultural și lingvistic al Ambasadei Franței. Alianța Franceză este un actor și un partener important al dispozitivului francez de cooperare în Republica Moldova.

Consiliul de administrare al acesteia este compus din personalități din mediul cultural, universitar sau economic.

Activitățile Alianței sunt gestionate de o echipă mixtă moldo-franceză. Alianța Franceză din Moldova este una dintre primele Alianțe din Europa și din lume după numărul de elevi înregistrați anual.

Alianța Franceză din Moldova este în continuare prezidată cu eficacitate și pasiune de către unul dintre fondatorii săi, Dl. Alexandru MUNTEANU.

Angajamentul său a fost recompensat în 2007 cu gradul de Cavaler al Ordinului național francez al Legiunii de Onoare.

Alianța Franceză este, în continuare, cel mai important centru cultural și lingvistic străin din Republica Moldova, veritabil animator al Francofoniei în această țară.

O amplasare ideala în inima capitalei

Instituția, situată în centrul Chișinăului, în localurile aflate în proprietatea ministerului Culturii, beneficiază de un spațiu de peste 1 300 m².

Pe lângă localurile pedagogice, sălile de cursuri, de reuniuni și de formări, Alianța Franceză dispune și de o galerie de expoziții precum și de o mediatecă, unică în Republica Moldova după renovarea sa din 2012.
De asemenea, Alianța Franceză găzduiește și Spațiu Campus France, unde sunt primiți tinerii moldoveni care doresc să-și urmeze studiile superioare în Franța.

În cele din urmă, aceasta găzduiește corespondentul TV5Monde în Moldova și sediul CCI FRANCE MOLDAVIE.

Toate localurile oferă acces liber și gratuit la Internet.

Spațiul Medias Tech, oglinda culturilor francofone

Din 2003, cu susținerea Franței, au fost depuse multiple eforturi în vederea consolidării politicii documentare : crearea unui fond « Științe umane și sociale în Franța » a unei colecții « Arte plastice » a bibliotecii elevului, cât și completarea colecțiilor pentru copii etc.

Grație susținerii ministerului Imigrării și Comunităților culturale din Quebec din 2007 este disponibil fondul documentar despre civilizația quebecuază.

A fost constituit un fond francofon de literatură belgiană cu sprijinul Delegației Wallonie-Bruxelles, precum și un fond de literatură rusă.

Noul Spațiu Medias Tech oferă deja servicii orientate spre ofertele digitale grație echipamentelor moderne și accesului la platforma CultureTech. Acest nou spațiu de comunicare şi de animare este un mijloc formidabil de promovare a Alianței Franceze și a francofoniei la Chişinău şi în Republica Moldova.

Prima școală de limbi străine din Republica Moldova

Alianța Franceză din Moldova este primul centru de predare a limbilor străine din țară cu peste 3 000 de studenți anual. Aceasta propune de asemenea cursuri de română și rusă pentru expatriați, dar și oferte atractive de sejururi lingvistice, atât pentru străinii care doresc să studieze aceste două limbi în Republica Moldova, cât și pentru tinerii moldoveni care doresc să-și perfecționeze nivelul de cunoaștere a limbii franceze în Franța.

Peste 80 profesori recunoscuți pentru competențele lor predau în prezent cursuri la Alianța Franceză din Chișinău și în subdiviziunile din Bălți și Nisporeni.

Alianța Franceză este singurul centru de examinare autorizat din Republica Modova pentru organizarea examenelor de franceză DELF/DALF, TCF/TCF ANF, TEF, TEFaQ și TCF Québec, solicitate de Ministerul Imigrării, al Diversității și Incluziunii (MIDI) din Québec în cadrul solicitării de viză pentru Québec, și a examenelor e-TEF și e-TEFaQ.

Din 2015 aceasta este unicul Centru autorizat din Republica Moldova pentru examenele Cambridge English. Aceste examene sunt recunoscute în peste 20 000 de instituții și organizații din lumea întreagă, State, universități sau Mari Școli, organizații internaționale sau angajatori.

Aceste examene, ca și examenele sau testele de franceză (DELF/DALF, TCF et TCF DAP) vă permit eliberarea de proba de limbă străină din cadrul examenelor de bacalaureat.

O prezență puternică și unică în provincie

În provincie, Alianța Franceză dispune de 2 subdiviziuni la Bălți și Nisporeni și susține 2 centre de resurse și informare despre Franța contemporană, la Tiraspol și Călărași.

Centrul de resurse din Tiraspol a fost și el reinstalat în 2008, în localuri noi mai spațioase în cadrul Universității « Taras Șevcenko ». Acesta este deja dotat cu echipamente multimedia moderne.

Program cultural implementat în parteneriat cu Ambasada Franței

Alianța Franceză din Moldova este un actor important în viața culturală moldavă. Pe lângă Spațiul Media Tech, programul său cultural este stabilit în acord cu Ambasada Franței și structurile culturale locale. Aceasta are drept scop promovarea culturilor francofone dar și a diversității culturale.

« Zilele Francofoniei », « Festivalul Filmului Francofon » sunt evenimente așteptate de publicul din Republica Moldova și se încadrează în peisajul cultural local.

Programul cultural al Alianței Franceze este pe larg ghidat de voința de diversificare a publicului, în special a tinerilor.