Cea mai veche şcoală profesională din ţară şi-a deschis astăzi uşile pentru absolvenţi. Mai corect spus pentru absolvente – la şcoala numărul 8 îşi fac studiile croitoresele şi cusătoresele. Tot aici în instituţie, se eliberează diplome de antreprenori, pentru începerea propriei afaceri.

Timp de 65 de ani aici şi-au făcut studiile 22 mii de absolvenţi. acum de examene se pregătesc 300 de studente şi doar 9 studenţi. Nu orice bărbat este gata să meargă pe urmele lui Carden sau Loran.

În instituţie nu se eliberează diplomă de bacalaureat. În programa şcolară sunt incluse obiecte generale, dar accentul se pune pe pregătirea practică a viitorilor modelieri.

Acestea sunt lucrările realizate de elevi. Pe post de modele sunt chiar designer-ii. Aici se cos atât haine de fiecare zi, cât rochii de seară, sau de nuntă. Totodată studenţii de aici sunt meşteri la brodat.

– În Moldova meseria aceasta nu este practicată şi nici nu se preţuieşte. Dar spre exemplu sora mea locuieşte în Germania şi ea spune că acolo acest lucru este apreciat. Puţini oameni de acolo realizează goblenuri, sustine Veronica Rotari, studentă anul ii şcoala polivalentă n.8.

Astăzi instituţia a avut ziua uşilor deschise. Şi tot de astăzi a început activitatea comisia de admitere. La moment viitorii studenţi sunt doar consultaţi.