Ministerul Educației din R. Moldova anunță reguli noi pentru admiterea la facultate în anul 2014. Potrivit Metodologiei privind concursul de admitere 2014, absolvenții de la sate nu vor mai avea priorități ca în anii precedenți, față de cei de la oraș. Astfel, concursul de admitere se va desfăşura fără divizarea locurilor propuse pentru înmatriculare pe cote de candidaţi în baza principiului locului de trai (rural/urban), noteaza Ziarul National.

La fel se va întâmpla și în cazul candidaţilor care solicită limba rusă de instruire. Locurile oferite în universități absolvenților nu vor mai fi delimitate după limba de instruire în instituţia preuniversitară absolvită. Grupele cu instruire în limba rusă se vor forma în funcţie de solicitări, în limita locurilor planificate în Planul de înmatriculare. Candidaţii la studii vor indica, în cererile de admitere la concurs, ce limbă de instruire vor solicita după înmatriculare.

Totodată, deși anterior oficialii ministerului au anunțat că din 2014 la universități nu vor mai fi înmatriculați absolvenții care dețin diplome de studii medii de specialitate, Metodologia cu privire la admiterea din acest an prevede păstrarea practicii din anii precedenți. Astfel, la concursul de admitere în instituțiile de învățământ superior vor fi admiși, în 2014, elevii deținători ai diplomelor de bacalaureat, ai diplomelor de studii medii de specialitate și ai altor acte echivalente.