bacalaureat1

În acest an, toate examenele din toate centrele de bacalaureat vor fi supravegheate video, la fel ca anul trecut. Potrivit viceministrului Educației, Igor Grosu, vor fi introduse noi reguli care vor completa măsurile antifraudă și anticopiat lansate anul trecut, informează UNIMEDIA.

Astfel, conform prevederilor Metodologiei de desfășurare a sesiunii de examen, dacă un candidat va fi surprins copiind sau având asupra sa materiale interzise sau va încerca să transmită soluții cu privire la rezolvarea subiectelor, îi vor fi anulate notele la toate probele, nu doar la acea la care a fost comisă frauda.

Elevul va avea posibilitatea să susţină examenul de bacalaureat abia în sesiunea din anul următor. „Această acțiune își propune să descurajeze copierea şi astfel, să creeze condiţii egale pentru candidaţii care doresc să participe la o evaluare obiectivă. Pe această cale, îi îndemn pe toți candidații să se pregătească temeinic pentru bacalaureat și să se bazeze pe cunoștințele și competențele acumulate, pentru că, în caz contrar, risca să piardă un an”, a precizat Grosu.

O altă noutate, prevăzută în metodologie, este că Ministerul Educației va avea posibilitatea să retragă diploma de Bacalaureat dacă ulterior (prin consultarea înregistrărilor video) va constata că un elev a fraudat examenul. „Vom prezenta probele respective în instanțele de judecată și vom insista ca aceasta să retragă diplomele obținute prin înșelăciune”, a adăugat sursa.
Un alt element de noutate este că elevii care vor fi suspectați că au intrat în sala de examen cu materiale interzise vor fi verificați cu detectorul de metale. „Subliniez că această măsură nu va fi aplicată asupra tuturor candidaţilor, ci doar asupra celor care vor încerca să trișeze. Controlul cu detectorul de metale va fi efectuat într-un mod discret, astfel ca să nu distragă atenţia candidaţilor în timpul examenelor”, a precizat Grosu.

Totodată, pe lângă declarația prin care Detalii