Basarabeanca Elina Pleșca este de părere că doar prin multă muncă și prin cunoștințe temeinice poți obține ceva în viață, oriunde te-ai afla.

Elina-Plesca

Elina Pleșca este licențiată în matematică aplicată și are două masterate în domeniul informaticii și în meteorologie, finalizate în Republica Moldova. Și-a dorit să facă studii peste hotare, într-un alt sistem educațional. Referitor la acesta, basarabeanca spune că ” avem spre ce tinde și e mult de lucru”, scrie dw.com .

Acum este student-doctorand la Universitatea din Hamburg. Deși acasă, la Chișinău, avea funcția de vice-director la Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS), timp în care a învățat mult în domeniu, a decis să meargă să facă studii în străinătate. Pentru ea, dacă rămânea la SHS, ”mai mult” ar fi însemnat poziția de director, iar aceasta nu a fost niciodată prezentă în planurile ei, deoarece în mare parte e o poziție politică, iar ea nu are tangențe cu politica. Așa că s-a orientat spre mediul academic.

Sistemul educațional englez – un duș rece

Când a decis să meargă la studii peste hotare nu avea vreun anumit stat în vizor, dar își dorea o perioadă de adaptare la un alt mod de a studia. Astfel primele studii în străinătate le-a început în octombrie 2013. A fost o bursă oferită de Organizația Meteorologică Mondială pentru un an de studii în Marea Britanie, la un curs de master în Meteorologie Aplicată, Climă și Management la Universitatea din Reading (2013-2014). A avut o plăcere de a reveni la studii și de a trece prin sistemul educațional englez, pe care-l compară cu un “duș rece”, plin de metode didactice diferite, evaluare obiectivă, interacțiune echidistantă, etică științifică.

La sfârșitul anului de studiu a început să caute opțiuni de doctorat.

A aplicat pentru poziții în Marea Britanie, Elveția, Australia, SUA și Germania. Ultima și-a dorit-o probabil un pic mai mult, ”de asta am obținut-o, cred. Pe lângă tema interesantă, aveam și un motiv personal – sora mea, Ina, e în Germania din 2010, fiind acum și ea la finele unui doctorat”, mărturisește Elina Pleșca.

Din octombrie 2014 este student-doctorand la Universitatea din Hamburg, Facultatea de Matematică, Informatică și Științe Naturale, Institutul de Meteorologie. Grupul de lucru din care face parte se numește Radiație și Teledetecție.

”În acești trei ani studiez circulația atmosferică din zona tropicală, prin comparație între observațiile executate prin intermediul sateliților meteorologici și simulările obținute cu ajutorul modelelor climatice. Am de toate aici – matematică, programare, fizică, meteorologie, evaluarea impactului schimbărilor climatice…”, explică ea domeniul care-l studiază.

Nu-și face planuri de viitor. Mai are doi ani de studii, în care multe lucruri se pot întâmpla. Nu exclude nici posibilitatea de a rămâne la Hamburg pe un post-doctorat, nici de a pleca în alt colț de lume, nici de a se întoarce acasă.

detalii pe dw.com