Fie ca ai un sef greu de multumit sau esti patron la propria ta firma, exista anumite aptitudini de care nu te poti lipsi daca vrei sa ai succes.


Cu siguranta ca ai nevoie de o atitudine pozitiva si de ingeniozitate, insa acestea nu sunt de ajuns. Nicio idee nu inseamna nimic fara actiune, iar pentru actiune ai nevoie de aptitudini.
Unele dintre ele sunt invatate la scoala (desi nu chiar atat de bine), pe altele le “furi” de la colegi iar unele sunt obtinute prin experienta de viata.
Unele aptitudini sunt specifice unor joburi, insa multe pot fi invatate prin multa disciplina si exercitiu, arata BSPCN.

1. Comunicarea in public
Capacitatea de a vorbi in mod clar si persuasiv in fata unui public e necesara la orice loc de munca si este una din cele mai importante abilitati pe care le poti invata singur. Cei care pot convinge publicul au mai multa incredere in fortele proprii si pot vinde orice: produse, idei, viziuni. Pentru cariera, capacitatea de a comunica este totul.

2. Comunicarea in scris
Scrisul iti ofera cam aceleasi avantaje ca si discursul in public: cei care pot sa scrie corect pot sa vanda mult mai usor. Asta nu inseamna numai sa stii gramatica, ci si sa iti poti organiza gandurile si sa transmiti ideile catre publicul tinta intr-un mod eficient.

3. Organizare
Succesul depinde de multe ori de capacitatea de a te concentra asupra unei sarcini care trebuie indeplinite inainte de termenul-limita. Capacitatea de a-ti organiza timpul si productivitatea sunt indispensabile la orice job.

4. Retea sociala
Nu e vorba de prietenii de pe Hi5 si nici macar de clientii si partenerii de afaceri actuali. Sa ai o retea sociala inseamna sa ai capacitatea de a comunica si de a schimba idei cu oamenii din jur in asa fel incat sa inveti de la ei si ei de la tine. Inseamna sa poti crea un loc in care se poate face schimb de idei si unde se pot naste idei noi, utile la locul de munca.

5. Gandire critica
In fiecare zi suntem bombardati cu sute, poate mii de informatii, insa nu toate sunt utile. Capacitatea de a le sorta si de a alege numai ceea ce este important este esentiala la orice job.

6. Capacitatea de a lua decizii
Daca in unele situatii este crucial sa poti analiza situatiile si sa gandesti critic, incapacitatea de a lua o decizie in timp util poate duce la mari probleme. Abilitatea de a raspunde rapid si eficient intr-o situatie data te poate propulsa in varful ierarhiei la locul de munca.

7. Matematica
Nu trebuie sa stii sa integrezi polinoame ca sa stii matematica. La orice loc de munca vei fi nevoit sa lucrezi cu cifrele rapid, sa poti face o estimare rapida, nu exacta insa aproape de adevar si sa intelegi notiuni de baza legate de statistica. Astfel vei putea sa analizezi informatiile in mod eficient si sa iei decizii mai rapid.

8. Cercetare
Nu poti sa le stii pe toate: la orice loc de munca, te vei lovi des de lucruri pe care nu le cunosti. Insa capacitatea de a afla rapid ceea ce te intereseaza iti va aduce numeroase beneficii. Trebuie sa stii sa cauti rapid pe Internet, sa stii cand ai nevoie de o biblioteca, sa poti citi rapid si sa iti folosesti eficient reteaua sociala.

9. Relaxare
Stresul duce la incapacitatea de a lua decizii corecte, la o gandire greoaie si la relatii proaste cu cei din jur. De aceea este extrem de important sa stii cum sa te relaxezi. In plus, daca muncesti prea mult nu mai ai timp sa te bucuri de succes.

10. Contabilitate
Orice placere simpla costa bani. Trebuie sa fii mereu capabil sa tii un registru al cheltuielilor si al profiturilor si sa stii sa evaluezi corect costurile unui proiect.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *