Peste 20 de mii de candidați la bacalaureat au susținut testul de examen la disciplina de profil, dintre care circa 8 800 de candidați au avut proba la istoria românilor și universală, circa 10 500 de candidați – la matematică, 445 de candidați – la disciplina de profil arte, iar 223 de candidați – la disciplina de profil sport. Potrivit datelor preliminare ale Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, astăzi nu au fost semnalate cazuri de postări cu fotografii ale testelor pe rețelele de socializare. Totuși, din cauza tentativelor de a frauda examenul, 10 candidați au fost eliminați de la bacalaureat, comparativ cu 23 de candidați eliminați în anul 2015, la aceeași probă.

În cadrul unul briefing, directorul Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare (ANCE) Anatol Topală a menționat că celor 10 elevi le sunt anulate notele la toate probele de examen. În această ordine de idei, sursa citată a făcut un apel către candidați să se abțină de la orice tentativă de fraudare a examenelor și să nu-și asume riscuri inutile, deoarece vor avea posibilitatea să susțină bacalaureatul abia la anul.

Stimaţi candidaţi la studii

Referindu-se la cazul înregistrat vineri, 10 iunie, la centrul de bacalaureat LT ”Alexandr Pușkin” din Ungheni, Anatol Topală a precizat că președintele centrului de bacalaureat, doi secretarii și doi asistenți au fost excluși din aceste funcții, fiind înlocuiți cu alte persoane. Asistenții care au admis fotografierea testelor nu vor mai avea dreptul de a fi implicați, pe viitor, în proceduri de evaluare de orice tip și de a participa în comisii de evaluare și/ sau de examinare. De asemenea, vor fi aplicate sancțiuni disciplinare – managerul LT ”Alexandr Pușkin” din Ungheni și cei doi secretari ai centrului de bacalaureat vor primi mustrare aspră, iar asistenții care au fotografiat testul vor primi sancțiunea de concediere de la serviciu. Cazul este investigat de către organele de poliție și de către Centrul Naţional Anticorupţie.

”Ministerul Educației și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare vor insista, în continuare, pe sancționarea persoanelor care admit publicarea testelor sau a subiectelor de bacalaureat în timpul examenului”, a subliniat directorul ANCE.

Totodată, informăm că ofițerii Centrului Naţional Anticorupţie au efectuat astăzi percheziţii la centrul de bacalaureat LT ”Elena Alistar” din Chişinău, doi observatori fiind bănuiţi de trafic de influenţă. Pe marginea acestui caz a fost iniţiată o cauză penală în temeiul art. 326 Cod penal – traficul de influenţă. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, bănuiţii riscă până la 6 ani de închisoare.

Următorul examen din sesiunea curentă de bacalaureat se va desfășura vineri, 17 iunie. În această zi candidații vor susține proba la disciplina la solicitare: biologie, fizică, chimie, matematică, informatică, geografie, istoria românilor și universală.

Ultima probă de examen din sesiunea 2016 – limba maternă pentru elevii ucraineni, găgăuzi și bulgari, se va desfășura marți, 21 iunie.