Noul rector al Universității Tehnice din Moldova, Viorel Bostan, a vorbit în premieră, la emisiunea Alb&Negru de la UNIMEDIA, despre prioritățile pe care și le-a trasat pentru acest mandat. Între acestea se numără și reparația căminelor studențești.

“Una dintre primele vizite efectuate în calitate de rector au fost la căminele studențești. Mi-a confirmat supoziția că este nevoie de o finanțare consistentă în acest domeniu. Nu am datele de câți bani este nevoie. Conform legislației în vigoare studentul achită 30-40% din cheltuielile curente din cămin. Celelalte 60% trebuie acoperite din bugetul de stat, dar din acest buget sunt acoperite doar 30%. Alte 30% sunt luate din contul special, fie din alte surse sau din taxele pe care le plătesc studenții. Este nevoie de o finanțare mult mai serioasă”, a explicat rectorul.

Savantul vorbește și despre acțiunile care au fost întreprinse între timp.

“În ce privește eficientizarea resurselor energetice, cred că o strategie în a înlocui becurile ar duce la o economisire a resurselor financiare. Putem accesa diverse proiecte, cum a fost cel de eficiență energetică”, a povestit Viorel Bostan.

Noul rector susține că în 3-4 ani căminele studențești vor fi reparate la nivel de grupuri sanitare, bucătării și pe alocuri, în camere.

“Ar fi nevoie de un plan clar de reparații. De multe ori până acum s-a intervenit cosmetic. Dar este nevoie de reparație capitală a acestor cămine. Deja am început să intervenim la nivel de verticală, nu pe etaje. Cred că în câșiva ani totuși vom reuși să îmbunătățim situația din cămine, cel puțin la grupurile sanitare, bucătării și instalații. Îmi ofer 3-4 ani pentru asta”, a menționat invitatul.

Emisiunea integrală poate fi urmărită aici.