Lectura iti formeaza si o cultura care se dovedeste a fi nepretuita in interactiunea cu ceilalti. Din acest motiv, iti recomandam, in cele ce urmeaza, 7 carti pe care trebuie sa le citesti inainte de 25 de ani, care iti vor largi orizonturile din punct de vedere intelectual!

Anna Karenina – Lev Tolstoi

Acest roman scris de Lev Tolstoi este una din cartile pe care trebuie sa le citesti si este printre cele mai apreciate romane de dragoste din lume. In inalta societate din Rusia, legaturile amoroase in afara casatoriei nu sunt ceva neobisnuit, insa pasiunea dintre Anna Karenina si Vronski trezeste reactii care o izoleaza tot mai mult pe eroina, instrainand-o de familie si prieteni. Traiectoria tragica a relatiei dintre ea si Vronski ridica pe parcursul romanului tot mai multe intrebari legate de ce anume inseamna o viata implinita.

Marele Gatsby – F. Scott Fitzgerald

Marele Gatsby este cea mai apreciata opera a marelui scriitor F. Scott Fitzgerald, care capteaza perfect spiritul decadent al generatiei in care acesta a crescut. Jay Gatsby este intruchiparea a tot ceea ce genera la vremea respectiva obsesii: bani, ambitie si promisiunea unui nou inceput. In jurul unei povesti de dragoste tragice, se schiteaza valorile rasturnate ale societatii, in care sentimentele sunt inlocuite de lacomie, dezmat si false sperante. Ecranizarea facuta dupa aceasta carte in 2013 este totodata un film pe care trebuie sa il vezi dupa ce ai citit cartea.

Portretul unei doamne – Henry James

Portretul unei doamne spune povestea Isabelei Archer, o americana frumoasa si spirituala, adusa in Europa de catre matusa ei foarte bogata, Touchett. Fiind la varsta potrivita pentru casnicie, toata lumea se asteapta de la Isabela sa se casatoareasca, insa aceasta este determinata sa nu ii lase pe altii sa ii decida destinul. Astfel, ea nu ezita sa refuze mai multe cereri in casatorie, insa este atrasa in mod inexplicabil de Gilbert Osmond, care, in spatele sarmului irezistibil si al vorbelor alese, este cruzimea in persoana.

Fiesta – Ernest Hemingway

Una dintre cartile pe care trebuie sa le citesti este Fiesta, scrisa de Ernest Hemingway. Suntem in Parisul anilor ’20, in care petrecerile si dezmatul sunt in floare, iar numarul tinerilor americani expatriati, traind din banii parintilor, este tot mai mare. Jake este indragostit nebuneste de Brett Ashley, o frumoasa aristocrata cu o fire dezlantuita si senzuala, pe care nu o poate schimba. Cand cuplul fuge in Spania ca sa se bucure de zilele insorite si atmosfera creata de toreadori, relatia lor este impinsa la limita de noi pasiuni si gelozii, iar Jake trebuie in sfarsit sa isi dea seama ca nu va putea niciodata sa o aiba in intregime pe femeia pe care o iubeste.

O mie noua sute optzeci si patru – George Orwell

Scris in 1948, romanul O mie noua sute optzeci si patru este o profetie infricosatoare despre viitorul omenirii si este o alta carte pe care trebuie sa o citesti. Ea ne prezinta o viziune terifianta despre evolutia societatii, in care totul este controlat de puterea politica, inclusiv mintile oamenilor. Acele cateva cazuri de “rebeliune” sunt puse sub tacere prin cele mai crude mijloace. Aceasta distopie descrisa de autor are un impact psihologic atat de puternic asupra cititorului, incat este complet convingatoare de la inceput pana la sfarsit.

Mandrie si prejudecata – Jane Austen

“Este un adevar universal acceptat faptul ca un barbat singur, in posesia unei averi, trebuie sa fie în cautarea unei sotii.”
Asa incepe unul dintre cele mai apreciate romane ale lui Jane Austen, Mandrie si prejudecata. Cu siguranta nu trebuie sa ratezi aceasta carte de dragoste, plina de umor inteligent si ironii la adresa manierelor duse la extrem si a intrigilor din societatea secolului al VIII-lea. Intr-o societate care adesea este tinta glumelor subtile ale autoarei, se duce o “lupta” intre mandrul domn Darcy si Elizabeth Bennet, o fata plina de prejudecati. Pe masura ce avanseaza aceasta disputa intesata cu sarcasm si intepaturi subtile, cei doi isi dau seama ca sentimentele care candva pareau negative s-au transformat in ceva mult mai profund.

Siddhartha – Hermann Hesse

Cartea lui Hermann Hesse prezinta calatoria spirituala a unui tanar, Siddhartha, care isi paraseste familia pentru a duce o viata contemplativa, iar apoi o abandoneaza pentru una dedicata placerilor carnale. El are un fiu, insa, dezgustat fiind de lacomie si de dorintele carnii, se hotaraste sa plece intr-o alta directie.

Aproape de disperare, Siddhartha ajunge langa un rau, unde aude un sunet unic. Acesta simbolizeaza adevaratul inceput al vietii lui, iar descoperirea de sine il va trece prin toate etapele existentei: suferinta, respingere, pace si, in cele din urma, intelepciune.

Un om care citeste se distinge imediat in conversatiile pe care le poarta si are o minte mult mai deschisa, care cauta in permanenta idei noi pe care sa le asimileze. De aceea, ia considerare aceste 7 carti pe care trebuie sa le citesti pentru a-ti largi perspectiva asupra vietii. Ele sunt un punct de pornire, asa ca nu trebuie sa treci prin viata fara a le parcurge. Sursa www.divahair.ro,