Azi, 27 ianuarie, cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, la Galeria ULIM, a fost inaugurată o expoziție fotografică cu tema ”Niciodată”. La eveniment, a participat Excelența Sa, James D. Pettit, ambasadorul SUA în R. Moldova.
Expoziția conține 24 de fotografii din patrimoniul Muzeului Memorial al Holocaustului din SUA, între care imagini din Basarabia și Transnistria, realizate în perioada iulie 1941 – iunie 1942.
Dl. Andrei Galben, rectorul ULIM, a mulțumit ambasadorului american pentru ideea organizării evenimentului în memoria victimelor holocaustului, pentru a evita pe viitor un asemenea fenomen. ”Părinții mei, deși nu au fost evrei, au participat la salvarea unor reprezentanți ai neamului în cauză. În iulie 1941, în satul Pepeni, au fost adunați și nimiciți peste patru sute de evrei. În pofida unor pericole la care s-au expus, mama și tatăl meu au salvat două familii, ce urmau să fie ucise și le-au ținut ascunse mai mult de șase luni, fapt pentru care Dumnezeu și comunitatea evreiască i-au apreciat. De generația tânără depinde prezentul și viitorul Europei”, menționează dl. Andrei Galben.
Ambasadorul James D. Pettit și-a exprimat speranța, că expoziția cu imagini aduse de la Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington va încuraja cunoașterea fenomenului în complexitate. ”E important să ținem minte, că holocaustul a lăsat multe victime în cel de-al Doilea Război Mondial, ca urmare a unei politici împotriva unui anumit popor, cu rezultate tragice. Deportarea poporului evreu în Transnistria este un aspect al holocaustului, dar și pogromul din anul 1903. Tinerii să studieze fenomenul în complexitate, pentru a-l evita în viitor. Oamenii care nu înțeleg istoria, sunt condamnați s-o repete”, susține diplomatul american.
Expoziția va fi accesibilă publicului larg, în perioada 25-29 ianuarie.
Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM