A fost dat startul Concursului Național de Ştiințe și Inginerie pentru elevi – ”Mold SEF” (Moldova Science and Engineering Fair), ediția a V-a, organizat în perioada 23-25 februarie curent, de Ministerul Educației al Republicii Moldova, Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare împreună cu mai mulți parteneri de colaborare.

La ”Mold SEF 2017” participă 61 de proiecte ale peste 90 de elevi de la instituții de învăţământ preuniversitar, secundar profesional şi mediu de specialitate din diferite raioane. Învingătorii vor reprezenta Republica Moldova la Concursul Internațional ”Intel ISEF 2017”, anunta edu.gov.md.

Eugeniu Valic, elev la Liceul teoretic ”M. Eminescu” din or. Cahul, va prezenta o instalație pentru demonstrarea mecanismului dereglărilor sistemului sangvin la om. Tânărul și-a exprimat speranța ca ”Mold SEF” să se extindă, iar la concurs să ia parte elevi din fiecare instituție de învățământ preuniversitar.

Igor Serdeșniuc studiază la Liceul AȘM și a spus că va prezenta un sistem de ventilare care măsoară nivelul de gaze nocive în încăpere, iar în caz de necesitate, filtrează aerul.

Alți elevi au venit cu proiecte pentru protejarea mediului, noi utilizarea surselor regenerabile de energie, IT, Inteligență artificială, apicultură, inginerie genetică, exoschelete, automobile impermeabile, motoare cu ardere internă și externă, bancnote pentru nevăzători etc.

Concursul ”Mold SEF” se desfășoară anual, oferindu-le tinerilor posibilitatea de a-și prezenta realizările în cadrul unei competiții naționale, iar ulterior și peste hotare. La ediția din acest an participă 61 de proiecte ale peste 90 de elevi de la instituţii de învățământ din raioanele Ialoveni, Orhei, Cahul, Căuşeni, Făleşti, Soroca, municipiile Chișinău și Bălți.

Din numărul total de proiecte, 30 sunt la categoria Ştiinţe şi Matematică, 17 – la categoria Ştiinţe aplicate, iar 14 – la categoria Tehnologia informaţiei.

Jurizarea proiectelor va avea loc vineri, 24 februarie, de la orele 09.00 până la 13.00, în incinta Liceului Teoretic ”Mihai Marinciuc” (mun. Chișinău, str. Ion Pelivan, 30/2). Învingătorii vor fi anunțați sâmbătă, 25 februarie, ora 10.30, în incinta aceluiași liceu (la ceremonia de premiere este invitată și mass-media).

Cele mai bune proiecte vor reprezenta Republica Moldova la Concursul Internațional ”Intel ISEF 2017”, care se va desfăşura în perioada 14-19 mai, în Los Angeles, California, SUA.