“Diversitatea” este tema ediţiei de anul acesta a concursului de proiecte dezvoltate în parteneriate internaţionale între şcoli. Competiţia este organizată de către aces, Academia Şcolilor din Europa Centrală – una dintre cele mai mari reţele internaţionale de şcoli din regiune – Republica Moldova fiind una dintre cele 15 ţări participante.

“Eu şi ceilalţi. Să descoperim diversitatea din jurul nostru” este tema generală a ediţiei din acest an. În societatea actuală, diversitatea s-a transformat din excepţie în normă: persoane de diferite etnii, religii, vârste, genuri şi orientări sexuale convieţuiesc şi trebuie tratate ca fiind egale. Şcolile, dar mai ales proiectele şcolare cum este şi aces le oferă elevilor posibilitatea de a interacţiona cu persoane din culturi diferite şi de a învăţa unii de la alţii. Astfel, elevii încep să vadă lumea prin alţi ochi, fapt care va genera gândirea critică, o mai mare deschidere şi creativitate – calităţi esenţiale pentru lumea în care trăim. 

Şcolile şi liceele din toate oraşele din Republica Moldova sunt invitate să-şi găsească o şcoală parteneră într-una dintre ţările participante la aces. Un motor de căutare online (www.aces.or.at/partnerfinder)  va ajuta şcolile să-şi găsească « partenerul ideal » de proiect, în conformitate cu interesele şi cerinţele comune. Următorul pas este implementarea în parteneriat a unei idei comune de proiect, care să trateze aspecte variate ale diversităţii ca identitatea, discriminarea, standarde şi valori comune etc.

Propunerile de proiecte pot fi trimise până la data de 30 aprilie 2013.

Un juriu internaţional va evalua şi selecta cele mai bune proiecte, iar câştigătorii vor fi premiaţi cu o bursa şi cu susţinere pe tot parcursul implementării. Alături de colegii lor din străinătate, elevii şi profesorii lor vor implementa ideea comună de proiect. Totodată, proiectul include şi un program de vizite între ţări, pentru a expune elevii participanţi la experienţe cât mai diverse, esenţiale schimbului multicultural. Mai mult, câştigătorii vor primi sprijin suplimentar pe tot parcursul fazei de implementare şi vor lua parte la întâlniri internaţionale de lucru, unde vor împărtăţi experienţe, vor învăţa noi metode educaţionale şi vor dezvolta ideea lor pentru un proiect multicultural.

aces – Academia Şcolilor din Europa Centrală

Reţeaua de şcoli aces a fost iniţiată în 2006 de către Fundaţia ERSTE. Proiectul este coordonat de  VČELÍ DOM (Slovacia) şi  Interkulturelles Zentrum (Austria) şi este susţinut de Ministerele Educaţiei din toate cele 15 ţări participante. Obiectivul aces este acela de a crea condiţiile necesare pentru dialog intercultural şi cooperare între elevi şi de a crea o reţea permanentă de cunoştinţe comune, metode comune de învăţare şi inovaţie. La ediţiile precendente ale aces au luat parte aproximativ 23.000 elevi şi 3.000 profesori din 15 ţări participante.

Informaţii pe scurt:

Tema concursului de proiecte: “Eu şi ceilalţi. Să descoperim diversitatea din jurul nostru”

Termenul limită pentru înscrieri: 30 aprilie 2013

Ţări participante: Albania, Austria, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Ungaria, Kosovo, Macedonia, Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovacia şi Slovenia.

Mai multe informaţii sunt disponibile pe site-ul: www.aces.or.at

Persoană de contact (presă):

Andreea Gurău – Fundaţia ERSTE, Departamentul Comunicare:
Tel. +43 50100 619614, E-mail: andreea.gurau@erstestiftung.org

Tudor Stefan – Coordonator PR în Moldova:
Mob. +373 69143488, E-mail: tustefan@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *