Afacerile cu pompe funebre sunt în plină expansiune în China. Îmbătrânirea populației și ritualurile de înmormântare alimentează o creștere rapidă a cererii pentru astfel de servicii, relatează cnn.com.

Cu o populație de 1,4 miliarde de locuitori, China înregistrează cele mai multe decese din lume. De exemplu, în 2012, au murit 9,7 milioane de chinezi și se așteaptă ca până în 2017, cifra să crească la 10,4 milioane, noteaza stiri.yahoo.com.

Astfel, furnizarea de servicii pentru înmormântare, de la locul de veci și până la serviciile de catering reprezintă o afacere profitabilă. În 2012, întreaga industrie s-a ridicat la 15,4 miliarde de dolari, iar în următorii cinci ani se așteaptă o creștere de 10% pe an, potrivit Euromonitor.

Sumele cheltuite pentru procesiunea de înmormântare sunt cu atât mai mari cu cât chinezii cred că neîndeplinirea tuturor ritualurilor specifice aduce ghinion pentru cei vii. Obiceiurile sunt elaborate, iar credințele tradiționale dictează modul în care este făcută înmormântarea.

În timpul ceremoniilor, care pot dura zile întregi, sunt arse diferite obiecte pentru a se asigura că cei dragi se simt confortabil în viața de apoi. Se ard astfel de la bețișoare de tămâie, la alimente și băuturi, bani falși, dar și iPad-uri, genți de mână Chanel și chiar vile. În plus, unele familii angajează bocitoare care să exprime durerea, prin strigătele lor.

Dincolo de toate acestea, cererea pentru locurile de veci este copleșitoare în marile orașe din China. În cimitir, prețul unui metru pătrat poate depăși costul unui apartament premium, potrivit datelor Euromonitor.

De exemplu, la Beijing, mormintele pot costa cu ușurință 75.000 de yuani sau 12.000 de dolari, echivalentul a de trei ori prețul pe metrul pătrat al locuințelor din Capitala Chinei.

Și asta în timp ce în Hong Kong este greu să găsești un spațiu de depozitare a urnei cu cenușă, dar un teren de înmormântare permanentă. Acest lucru forțează rudele să opteze pentru închirieri temporare, urmând ca după șase ani să fie exhumați. Chiar și așa, există o listă de așteptare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *