50 de tineri şi-au ridicat, luni seara, bursele merit a câte 12.000 de lei pentru rezultate frumoase la studii, în cadrul unei ceremonii organizate de Centrul de Informații Universitare. Bursierii spun că vor investi banii în cursuri de specializare sau îşi vor plăti taxele în universitaţile de peste hotare.

Artur Corcode (23 de ani) ştie cum se câştigă o bursă: cu iniţiativă şi cu multă muncă. Ambițios, tânărul nu se mulţumește cu o singură facultate, ci cu… patru! Pentru el, ziua începe devreme, la 5.30, iar apusul îl prinde în studioul său de muzică. „Este important să ai o intenție, iar apoi vin și banii. Eu nu reuşesc să lucrez, dar mă descurc, chiar dacă am multe activități. Sunt masterand în primul an la Limbi Moderne și în anul doi la Audit şi expertiză financiară, am absolvit Artele, fac cursuri cu frecvenţă redusă la Drept şi mai urmez o facultate online de Inginerie audio şi producţie muzicală din SUA”, se laudă Artur.

Cu zeci de cursuri, lucrări de sfârşit de an şi sute de colegi, băiatul va pune capăt studenției abia peste trei ani, însă şi-a propus să ajungă la studii şi în străinătate. „Vreau să devin un inginer de sunet cunoscut. Patriotismul este foarte important, dar pentru a progresa e nevoie să ai experienţă din afară. Vreau să obțin cunoștințe peste hotare şi să revin în Moldova”, explică bursierul. Banii pe care i-a primit îi va investi în studioul său, unde înregistrează piese pentru tinerii din Moldova.

Pentru a doua oară, pe aceeaşi scenă a fost invitată şi Natalia Ureche (22 de ani), masterandă la Universitatea „Alecu Russo” din Bălţi, specialitatea Administrarea afacerilor. Anul trecut, tânăra a luat o bursă de gradul III, în valoare de 5.000 de lei, din care și-a luat un laptop. De această dată, ea s-a ales cu 12.000 de lei şi deja ştie ce va face cu banii. „Îi păstrez. Voi avea nevoie de ei la anul, când voi merge la studii în Franţa, unde va trebui să achit o taxă de 640 de euro”, mărturisește fata. Se împarte între facultate şi serviciul la o companie IT, dar reuşește să iasă câştigătoare din toate. „Am un scop bine determinat şi fac mereu ceva suplimentar, dorm mai puţin şi cred că merită efortul”, spune Natalia.

CONCURENȚĂ ACERBĂ

Organizatorii afirmă că la ediţia curentă concurenţa a fost pe măsură. „Anul acesta, bursele sunt egale ca valoare. Ca structură, competiţia, de asemenea, a implicat un element nou – interviul într-o limbă străină – franceză, germană sau engleză, la discreţia candidatului”, a precizat Angela Muşet, directorul Centrului de Informaţii Universitare.

Peste o mie de burse de merit

La ediția a XVI-a a concursului, au fost depuse 245 de dosare de la 18 instituţii universitare din Moldova. După evaluare, au primit burse de merit 35 de studenţi din ultimul an de studiu de la opt universități şi 15 masteranzi de la zece instituţii de învățământ superior. Cei 50 de învingători au fost selectaţi de o comisie de experţi, constituită din reprezentanţi ai comunităţii academice. Pe parcursul celor 16 ediţii anuale, peste 3.800 de studenţi au aplicat la concurs, dintre care 1.080 de tineri au beneficiat de burse de merit. Premiile sunt asigurate de sponsori.  Sursa: www.adevarul.md

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *