21 de profesori şi reprezentanţi ai Ministerului de Educaţie au fost sancţionaţi pentru diferite încălcări admise la sesiunea de bacalaureat. Printre aceştia se numără preşedinţi, vicepreşedinţi şi secretari ai centrelor de BAC, care au fost eliberaţi din aceste funcţii şi nu le vor mai putea deţine.

„Persoanele respective au primit mustrări, mustrări aspre sau au fost excluşi din componenţa grupurilor de evaluare sau de lucru”, a declarat, astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, ministrul Educaţiei, Leonid Bujor.

Încălcările au fost depistate în mai multe regiuni ale ţării. „La Hânceşti, de exemplu, conducerea unei şcoli profesionale a fost pedepsită pentru că instituţia nu a fost pregătită corespunzător pentru desfăşurarea examenelor, dar şi pentru că a permis elevilor să intre cu telefoanele mobile la testare”, a menţionat ministrul. Acesta susţine că au fost sancţionaţi şi unii angajaţi ai Agenţiei de evaluare. „Doi reprezentanţi au fost mustraţi pentru reţinerea testelor în două raioane”, a spus oficialul.

Astfel de cazuri au fost înregistrate în câteva colegii, mai multe licee din Chişinau, Străşeni, Dubasări şi în Găgăuzia, la Universitatea Slavonă din Chişinău. „Abaterile au fost reclamate de angajaţii ministerului, jurnalişti şi reprezentanţii Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei. Linia fierbinte s-a dovedit ineficientă, deoarece au fost semnalate doar 5 – 6 cazuri”, comunică ministrul.

În acelaşi timp, Bujor a spus că au fost sancţionaţi doar profesorii, nu şi candidaţii, deşi au fost depistate asupra lor telefoane mobile în timpul examenelor. „Am decis să pedepsim doar cadrele didactice. Aceştia mai au de trăit, nu am vrut să le pătăm viitorul”, a menţionat Bujor.

Examenele de bacalaureat s-au desfăşurat 2 – 21 iunie şi au fost înregistraţi 29 mii de candidaţi. Rezultatele examenelor vor fi afişate pe 28 iunie, după care absolvenţii vor avea la dispoziţie 48 de ore pentru a le contesta.

Certificate de absolvent vor fi înmânate în perioada 1 – 14 iulie, iar candidaţii care vor avea note mai mici de cinci, nu vor putea să susţină BAC-ul în acest an. Ei vor avea la dispoziţie două încercări, pe parcursul următorilor trei ani. „Vor putea beneficia de sesiunea suplimentară doar 65 de candidaţi, care nu au putut susţine examenele din motive întemeiate, deplasări, olimpiade, concursuri, sau au fost bolnavi”, spune ministrul. Sesiunea suplimentară se va desfăşura în perioada 2 – 14 iulie.  JURNAL

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *