Cu aparate de bruiaj în centrele de BAC numai vreo 30% din absolvenţi ar susţine testele

Absolvenţii liceelor „Gheorghe Asachi”, „Mihai Viteazul” şi Liceului Academiei de Ştiinţe din capitală vor susţine examenul în regim de monitorizare video. Aceştia vor scrie testele în instituţia în care şi-au făcut studiile. O decizie în acest sens a fost aprobată săptămâna aceasta de către Comisia Naţională de Examinare.

„În prezent, maşinăria copiatului este la nivel de telefon, internet şi staţii de transmisie-recepţie care sunt introduse în interiorul urechii, de aceea camerele de supraveghere sunt cam inutile. Pentru noi cel mai important este prezenţa aparatului de bruiaj care nu va permite recepţionarea mesajelor din afară”, consideră directorul Liceului Academiei de Ştiinţe, Iurie Cristea, unde examenele în regim de monitorizare video vor avea loc pentru al doilea an consecutiv. Iurie Cristea a declarat pentru TIMPUL că, întrucât anul trecut rezultatele examenelor au fost foarte bune, iar elevii nu s-au arătat sinchisiţi de prezenţa camerelor de luat vederi, a fost luată decizia ca şi anul acesta să fie susţinute examenele în aceleaşi condiţii. „Elevii şi-au expus părerea prin vot secret. Rezultatele votării au fost de 60% „pro” şi 40% „contra”. Şi atunci mă întreb: cei care sunt împotrivă să susţină examenele în asemenea condiţii ce vor să spună de fapt, că vor să copieze?”, şi-a arătat nedumerirea directorul Liceului Academiei de Ştiinţe. Potrivit lui, elevii nu ar avea nimic împotriva camerelor de supraveghere şi a aparatelor de bruiaj dacă aceasta ar fi o condiţie pentru toţi elevii. „Ei spun că astfel sunt într-o situaţie defavorizată pentru că altora li se oferă posibilitatea să copieze”, a remarcat Cristea. Întrebat fiind dacă elevii sunt stresaţi din cauza declaraţiei pe proprie răspundere pe care trebuie s-o semneze înainte de examene, a menţionat: „Nu cred că această declaraţie va afecta bunul mers al copierii la nivel naţional”. Potrivit lui, dacă aparatele de bruiaj ar fi folosite în toate centrele de BAC „probabil numai vreo 30% din absolvenţi ar da bacalaureatul. Tehnic este posibil ca să fie împiedicaţi elevii să copieze, dar nu cred că există suficientă dorinţă şi voinţă pentru asta. Cine şi-ar asuma responsabilitatea să provoace o situaţie similară cu cea din România, de anul trecut? Şi apoi ce ne facem cu rezultatul? Ar fi un şoc pentru societate”.

Şi elevii de la Liceul „Mihai Viteazul” din capitală vor susţine bacalaureatul în regim de monitorizare video. Potrivit directoarei instituţiei, Nelly Berezovschi, elevii sunt deja obişnuiţi cu camere de supraveghere, iar această metodă va permite asigurarea unei evaluări serioase a capacităţilor lor şi a serviciilor educaţionale a instituţiei. „De la începutul anului de studii am instalat turnichete, după care camere de luat vederi în toate holurile şcolii şi chiar în unele săli de clasă. Am observat faptul că acum părinţii nu mai sustrag profesorii de la ore, copiii nu se plimbă în timpul orelor şi nu întârzie, e o schimbare spre binele elevilor şi cred că şi la examene va fi bine. Vom utiliza camerele existente deja în instituţie, procurate cu ajutorul Asociaţiei Obşteşti a Părinţilor”, a menţionat directoarea.

Absolvenţii treptei liceale vor susţine, în acest an, examenele de bacalaureat în 159 de centre, dintre care 149 vor fi instituite în licee teoretice, iar celelalte – în gimnazii şi într-o şcoală profesională.

Ministrul Educaţiei, Mihail Şleahtiţchi, a precizat în cadrul şedinţei Comisiei Naţionale de Examinare: cheltuielile pentru organizarea şi desfăşurarea examenelor sunt suportate din bugetul de stat (5 mln. lei) şi nimeni nu este în drept să perceapă vreo taxă pentru favorizarea acţiunilor în legătură cu organizarea examenelor. Sursa : Timpul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *