În fiecare an, cu câteva luni înainte de examenele de absolvire în universităţi, pe unele site-uri specializate, se anunţă un fel de “black friday” pentru lucrările de diplomă.

Studenţii care nu vor să depună nici un efort pentru scrierea acestora, scot din buzunare sute de euro. Mai nou, unii “vânzători de teze” şi-au creat propriile pagini web, unde îşi fac publicitate şi oferă detalii despre “promoţiile” pe care le au.

Ofertele online nu se rezumă doar la tezele de licenţă sau masterat. Doritorii îşi pot comanda pe Internet chiar şi lucrări de doctorat. Pentru a afla mai multe detalii, am luat legătura cu autorii mai multor anunţuri de pe un site specializat. Unul dintre aceștia ne-a dat asigurări că fiecare lucrare executată este autentică, iar abordarea este individuală, anunta PUBLIKA.

“Termenul de realizare 2-3 săptămâni standart, în dependenţă dumneavoastră de cât timp aveţi nevoie”, a spus o persoană care vinde teze.

Preţul unei lucrări variază între 200 şi 400 de euro, în funcţie de complexitatea şi volumul acesteia. Clienții pot încheia chiar și un contract pentru siguranță.

“Se preia un avans când se preia comanda, deci se încheie un contract cu dumneavoastră, iar când primiţi lucrarea integral se achită suma integral”, a menţionat o persoană care vinde teze.

Pentru a se promova, comercianţii de teze au ajuns să-şi fac reclamă nu doar pe Internet. În apropierea Academiei de Studii Economice, de exemplu, stâlpii sunt împânziţi cu zeci de anunţuri similare.

Unii studenţi şi-au manifestat dezacordul faţă de cei care apelează la asemenea servicii:

“Nu este corect. Pentru că de fapt teza ne reprezintă pe noi”.

“Nu ştiu cât de eficient ar fi pentru un specialist care urmează să facă ceva frumos pentru ţara noastră”.

Alţii însă nu au exclus faptul că și-ar cumpăra tezele, doar că… preţurile sunt prea mari:

“Dacă ar fi cazul de a ne scrie cineva, eu aş putea accepta această cauză, dacă suma ar fi acceptabilă”.

La Academia de Studii Economice, de aproape şase ani, tezele de licenţă ale studenţilor sunt verificate cu ajutorul unui soft, care analizează fiecare lucrare în parte pentru a determina dacă a fost sau nu plagiată. Rezultatul este afişat pe ecran în doar câteva minute.

“Deja şeful de catedră verifică rapoartele sistemului. În cazul dat putem vedea mai detaliat, că sunt nişte indicatori aici de similitudine, de unicitate şi originalitate”, a precizat Constantin Sclifos, inginer IT .

Profesorii spun că, datorită acestui sistem, studenţii au devenit mai responsabili, iar rata de promovare a crescut semnificativ.

“Noi practic iarna am avut o absolvire la master şi din 50 de masteranzi absolvenţi, nici o persoană nu a fost depistată cu nivel mare de plagiere.”

Legislaţia nu prevede sancţiuni pentru comercianţii de teze sau altor lucrări de cercetare. Asta în cazul în care acestea nu au fost plagiate şi publicate sub un alt nume decât al autorului.