Bugetele pentru educatie au fost reduse, in anii 2011-2012, in opt state membre ale Uniunii Europene, in timp ce in altele, printre care si Romania, tendinta a variat, potrivit unui studiu de evaluare a impactului crizei economice asupra finantarii sistemelor de educatie, informeaza un comunicat de presa difuzat joi de Comisia Europeana.

Taieri mai mari de 5% au fost aplicate in Grecia, Italia, Lituania, Portugalia si Ungaria, in timp ce in Estonia, Polonia, Spania si Marea Britanie (Scotia), bugetele au suferit reduceri intre 1 si 5%.

In schimb, cinci tari (Austria, Danemarca, Luxemburg, Malta, Suedia) si regiunea flamanda a Belgiei au crescut cu peste 1% cheltuielile pentru educatie. Germania si Olanda nu au oferit date pentru 2011-2012.

In alte state, tendintele au variat, unele majorand bugetele intr-un an, dar micsorandu-l in urmatorul, sau invers. Comunitatea valona din Belgia, Cipru, Letonia, Finlanda, Franta, Irlanda, Slovenia, Marea Britanie (Tara Galilor) si viitorul stat membru Croatia au crescut bugetele destinate educatiei in 2010-2011, dar le-au redus in 2011-2012. Intr-o situatie inversa s-au aflat Bulgaria, Cehia, Romania si Slovacia, noteaza Money.ro.

“Sunt vremuri dificile pentru bugetele nationale, insa avem nevoie de o abordare consecventa a investitiilor publice in educatie si formare, pentru ca aceasta este cheia pentru viitorul tinerilor si pentru o relansare economica sustenabila pe termen lung. Daca statele membre nu reusesc sa investeasca in mod corespunzator in modernizarea educatiei, vom ramane in urma competitorilor nostri globali si ne va fi mai greu sa combatem somajul in randul tinerilor”, a subliniat comisarul european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret, Androulla Vassiliou.

Studiul – realizat pentru Comisia Europeana de reteaua Eurydice – a analizat finantarea la toate nivelurile de invatamant, de la prescolar la tertiar, in 35 de sisteme nationale si regionale. El arata ca, in 2011 si 2012, salariile si alocatiile profesorilor au fost reduse sau inghetate in 11 state (Bulgaria, Croatia, Estonia, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Portugalia, Spania, Ungaria). Salariile profesorilor reprezinta peste 70% din bugetele pentru educatie.

Aceste taieri au rezultat, de asemenea, in reduceri ale numarului personalului didactic in 10 state (Bulgaria, Cipru, Estonia, Franta, Italia, Letonia, Lituania, Marea Britanie, Portugalia, Romania). Alaturi de impactul crizei economice, un alt factor in taierile de personal a fost si reducerea numarului de elevi/studenti. In schimb, intr-o nota mai optimista, in 18 state s-au majorat fondurile destinate instruirii profesorilor.

Potrivit studiului, in majoritatea tarilor, ajutoarele publice acordate elevilor si studentilor – burse, credite si alocatii familiale – nu au fost afectate in 2011 si 2012. Opt state membre (Austria, Germania, Grecia, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Portugalia) ofera sprijin financiar persoanelor somere sau cu calificare redusa pentru a-si creste acest nivel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *