Siguranța copiilor noștri trebuie să se bazeze pe o colaborare strânsă între poliție și societate. Asta o demonstrează și experiența țărilor dezvoltate.
Prin proiectul “Bunicii Grijulii”, lansat de Poliția Republicii Moldova, pe care îl susțin cu vehemență, ne propunem să fortificăm acest parteneriat cu voi – cetățenii. Sunt sigur că în fiecare școală se vor găsi zeci de bunici care ar putea contribui la siguranța copiilor, asistându-i la traversarea străzii, fie acompaniindu-i până la școală, a spus Alexandru Pînzari, seful Inspectoratului General de Poliție. Datorită unor astfel de proiecte facem o comunitate mai sigură, unde fiecare cetățean este în siguranță.
Această practică care funcționează cu succes în una din țările europene, urmează să fie preluată și în Republica Moldova, astfel, pentru siguranța copiilor vor fi implicați activ bunicii, conducându-i zi de zi la școală și find prezenți la trecerile pietonale.
Proiectul urmărește mai multe obiective, precum, familiarizarea copilor cu regulile de siguranță personală, respectarea regulilor de circulație rutieră, consolidarea dialogului între tânăra generație și persoanele de vârsta a treia.
La Drochia a fost prezentat proiectul inițiat de Inspectoratul General al Poliției “Bunicii Grijulii”. În cadrul întrunirii reprezentanți ai instituțiilor de învățământ, angajații Inspectoratelor de poliție, părinți și primari din raioanelor Drochia, Soroca şi Rîşcani au fost familiarizați cu una din bunele practici din statele europene, unde membrii comunității, bazați pe responsabilitate civică și principii de voluntariat, se implică și desfășoară activități pentru siguranța copiilor atunci când se află în stradă.
În cadrul întâlnirii, Gheorghe Cavcaliuc, şeful adjunct al Inspectoratului General al Poliţiei al MAI, a vorbit celor prezenți despre importanța proiectului, care are scopul de a contribui la siguranța copilului în drum spre școală și înapoi acasă. „La moment avem probleme la capitolul delicvenței juvenile, dar și a școlarizării copiilor, pentru că unii rămân fără părinți și nu sunt supravegheați, dacă ajung sau nu la școală, sunt în permanent pericol ori comit fapte ilegale. Proiectul vine să prevină aceste situații”, a declarat la începutul evenimentului, Cavcaliuc.
În opinia sa, proiectul va aduce doar beneficii societății, părinților, copiilor, dar și persoanelor în etate implicate în calitate de voluntari. “Pentru copiii noștri acest proiect va spori siguranța în timp ce aceștia sunt în stradă, beneficiind totodată de o plimbare matinală și comunicare. Astfel, părinții vor putea să-și planifice mai eficient ziua, încredințînu-și copiii bunicilor grijulii, pentru ca aceștia să-i petreacă la școală. Pentru bunicii grijulii această campanie le va oferi posibilitatea de a beneficia de mai multă comunicare și de a împărtăși tinerei generații înțelepciunea și experiența lor”,
“Bunicii Grijulii” este prima acțiune în cadrul proiectului de inițiativă „Alternative pentru siguranța copilului tău” , și îndeamnă membrii societății să facă voluntariat în vederea asigurării securității copiilor la intersecții și în trafic. Participanții s-au oferit să transmită mesajul proiectului părinților și voluntarilor care se implică activ în acțiuni de interes social pentru a realiza această inițiativă, scrie ziarulnostru.info.
Aici s-a discutat despre importanța și necesitatea realizării activității comune ale Poliției Naționale și a societății civile. Cetățenii au fost familiarizați cu una dintre cele mai eficiente metode ale proiectului nominalizat și îndemnați să se implice activ în promovarea și realizarea dezideratului propus prin implementarea proiectului „Bunicii grijulii”, care va fi lansat oficial la data de 4 mai anul curent.
Pe data de 16 februarie 2018 Proiectul “Bunicii Grijulii” a ajuns și la Rezina. Am ținut să informăm cetățenii din localitățile raionului Rezina, de comun cu reprezentanții Administrației Publice Locale despre pericolele la care sunt supuși copiii atunci când sunt în drum spre școală, prezentându-le totodată soluțiile pentru evitarea acestora, și anume implementarea proiectului “Bunicii Grijulii”.
Este îmbucurător faptul că cetățenii au înțeles importanța proiectului “Bunicii Grijulii” pentru copiii noștri or, acest proiect are drept scop sporirea siguranței în timp ce aceștia sunt în stradă, beneficiind totodată de o plimbare matinală și comunicare între ei, părinții vor putea să-și planifice mai eficient ziua, iar pentru bunicii grijulii această campanie le va acorda posibilitatea de a beneficia de mai multă comunicare și de-ași împărtăși tinerei generații înțelepciunea și experiența lor.
La Falesti, reprezentanții Administrației Publice Locale, dar și locuitorii din localitățile raionului Fălești, am abordat subiecte cu privire la importanța și necesitatea implicării societății civile în implementarea și promovarea proiectului inițiat de Poliția Națională, pentru a proteja copiii în drum spre școală sau când se întorc acasă.
Potrivit șefului adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc, acest proiect are drept scop sporirea siguranței în timp ce aceștia sunt în stradă, beneficiind totodată de o plimbare matinală și comunicare între ei, părinții vor putea să-și planifice mai eficient ziua, iar pentru bunicii grijulii această campanie le va acorda posibilitatea de a beneficia de mai multă comunicare și de a împărtăși tinerei generații înțelepciunea și experiența lor, scrie UNIMEDIA.
Toți doritorii care vor să facă parte din echipa Bunicii Grijulii pot lua legătura cu responsabilii: e-mail: bunicigrijulii@gmail.com, Facebook: Bunicii Grijulii sau la nr. de tel.: 060 266 686, 060 232 828