Pentru anul de studii 2009-2010 institutii de invatamint din strainatate au oferit cetatenilor moldoveni circa 450 de burse in diferite domenii de formare profesionala. Acestea au fost anuntate prin intermediul Ministerului Educatiei si Tineretului /MET/ in baza protocoalelor bilaterale de colaborare cu tarile respective.


Ludmila Pavlov, sef de directie la MET, a comunicat pentru agentie ca bursele propuse au fost solicitate integral de catre viitorii studenti. Pentru ultima oferta de 102 burse, parvenita din partea Ucrainei, concursul va demara la 13 iulie curent.

Astfel, pentru anul academic 2009-2010, tinerii moldoveni au depus cereri pentru a obtine o bursa de studii universitara sau postuniversitara in institutii din Federatia Rusa, Bulgaria, Turcia, Slovacia, Grecia, China, Cehia, Polonia, Letonia.

Potrivit lui Pavlov, bursierii beneficiaza de studii gratuite, bursa, drepturi sociale si asigurare medicala, cazare in camin etc.

In acelasi timp, anual, tinerii din Republica Moldova pot participa si la multiple stagii de cercetare, lingvistice s.a., care nu sint incluse in acordurile internationale bilaterale in domeniul educatiei.

In prezent, MET are semnate peste 40 de acorduri bilaterale si multilaterale in domeniul educatiei la nivel international. In anul academic 2008-2009, circa 350 de cetateni moldoveni au beneficiat de burse in strainatate in baza acestor protocoale.
MOLDPRES

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *