Chiar dacă sunt departe de țara în care s-au născut, o masă tradițională îi face să se simtă ca acasă. Vorbim despre cei peste o sută de studenţi indieni de la Universitatea de Medicină şi Farmacie, care, după ce s-au plictisit să mănânce doar kebab prin localurile din Chişinău, şi-au deschis, recent, propria cantină unde se servesc bucate tradiționale.

Mâncarea este preparată de doi bucătari din India, Aneesh şi Vidyapathi. I-am surprins în timp ce pregăteau parrota cu carne de miel într-un sos condimentat. Reţeta este simplă, iar rezultatul îţi lasă gura apă, noteaza Realitatea.md.

„În aluat adăugăm ulei și sare. Facem niște boțuri mici, asemănătoare cu cele pentru pizza, numai că le coacem în cuptor. O să vă arăt cum se face”.

În cantina indiană studenţii spun că se simt mai aproape de acasă. Pentru trei mese pe zi, tinerii plătesc câte 1200 de euro pe an. Nu e scump spun ei, mai ales, că aşteptau de mult aceast local. Doar aici mâncarea are atâtea condimente, câte şi-ar dori un indian.

„Mă simt bine, deoarece putem să mâncăm bucate indiene şi în Moldova. Orice mâncare pregătită aici este asemeni celei de acasă”.

„Sunt bucatele pe care le mâncăm acasă. Nu este ca şi cea din Moldova, mancarea idiniană este condimentată”.

Ideea de a deschide o asemenea cantină a apărut după ce numărul studenţilor indieni care aleg să-şi facă studiile la Universitatea de Medicină creşte de la un an la altul.

„Noi am gândit sa începem o cantina Indiana pentru ca in fiecare an creste numărul studenților indieni. Noi am propus la universitate. Noi vrem un loc. Mâncarea noastră tradiționala este orez si niste, mâncare cu faina, asta este faina cu carne de miel. Pâna a deschide aici noi mâncam în oraș, în cantine, kebab și studenții s-au plictisit. Nu este mâncare tradiționala”, menționează Muhamet Renish.

Studenţii din India promit că, în viitorul apropiat, oricine va putea gusta din bucătăria indiană. Un prânz complex va ajunge să coste doar 30 de lei. În prezent, la Universitatea de Medicină îşi fac studiile peste 100 de studenţi din India. Alții 80 vor veni în Moldova până la sfârșitul lunii.