Cercetatorii au descoperit ca oamenii timizi tind sa-si inceapa cariera mai tarziu decat cei care nu sunt timizi. De asemenea, acestia sunt mai dispusi sa refuze promovarile. Aceasta problema ar putea avea o solutie simpla.


Potrivit Enciclopediei de Sanatate Mentala, “timiditatea poate fi definita din experienta ca fiind o stare de disconfort si/sau inhibitie in situatiile interpersonale care interfera cu urmarea obiectivelor interpersonale sau profesionale ale unui individ” (Henderson, Lynn and Phillip Zimbardo. “Shyness.” The Encyclopedia of Mental Health. Academic Press. San Diego, CA). “Timiditatea poate varia de la o stare usoara de disconfort social pana la fobie totala sociala.”

Cauze ale timiditatii

Multi oameni de stiinta considera ca timiditatea este o predispozitie genetica determinata de reteaua neuronala a creierului uman. Acest lucru inseamna ca daca parintii nostri sunt timizi, si noi vom fi la fel. Psihologii Bernardo Carducci si Phillip Zimbardo spun ca numarul persoanelor timide este in crestere. Acestia considera ca acest lucru este cauzat de avansarile tehnologice care impiedica, intr-un fel sau altul, dezvoltarea relatiilor interpersonale, scazand numarul interactiunilor.

Aceste avansari tehnologice includ robotii de orice tip, voice mail-ul si internetul (Hendricks, Melissa. “Why So Shy?” USAWEEKEND.COM). Acelasi articol subliniaza faptul ca alti experti in timiditate considera ca mediul online ii ajuta pe cei inhibati din punct de vedere social sa isi imbunatateasca abilitatile interpersonale.

Esti timid?

Intr-un studiu publicat de Zimbardo in 1975, acesta a afirmat ca 40% din cei 800 de respondenti ai unui chestionar pe care l-a realizat se considerau timizi (Sussman, Diane. “The Quiet Disorder”). 20 de ani mai tarziu, 1995, Bernardo Carducci a publicat rezultatele unui studiu similar. De aceasta data, procentul crescuse cu 8%, 48% dintre respondenti considerandu-se timizi.

Desi multi dintre noi se considera a fi timizi, nu toti cei care cred acest lucru permit timiditatii sa-i defineasca. De exemplu, unul dintre participantii la studiu s-a considerat intotdeauna timid. Totusi, cand acesta a sustinut un test creat de Carducci, test care clasifica nivelul de timiditate, rezultatele au aratat ca acesta era moderat timid.

Acest lucru inseamna ca, desi persoana respectiva traia uneori un sentiment de timiditate, nu a permis acestuia sa o impiedice din a-si urma obiectivele personale si profesionale.

Cum iti poate afecta timiditatea cariera?

Cercetatorii au descoperit ca oamenii timizi tind sa-si inceapa cariera mai tarziu decat cei care nu sunt timizi. De asemenea, timizii sunt mai dispusi sa refuze o promovare. Acestia aleg cariere mai putin interpersonale si sunt mai indecisi cu privire la domeniul in care vor sa lucreze (Azar, Beth. “When Self Awareness Works Overtime.” APA Monitor. November 1995). Cel putin o data pe parcursul carierei lor, oamenii timizi intalnesc mai multe obstacole in drumul spre formarea unei identitati profesionale – o imagine de sine care reflecta competenta sau succesul pe parcursul unei cariere, scrie internationalstudentsclub.org.

Potrivit lui Richard Heimberg, PhD, expert in fobii sociale, originile timiditatii sunt similare celor ale fobiei sociale, care este o tulburare mai grava (Azar, Beth. “Social-Phobia Treatments May Also Work for Problem Shyness.” APA Monitor. Nov. 1995). Dr. Heimberg descrie fobia sociala ca fiind “timiditate dusa la extrem, scapata de sub control,” si afirma ca separa oamenii de lucrurile benefice ale vietii – interactiuni sociale, dragoste, familie.

Acesta a cercetat tratamente eficiente pentru fobia sociala, care pot fi, in cele din urma, folosite pentru a trata timiditatea. Un studiu recent, intreprins de Heimberg si de catre medicul psihiatru Michael Liebowitz a descoperit faptul ca starea multor pacienti care au beneficiat de terapie cognitiv-comportamentala sau de un medicament specific folosit pentru tratamentul depresiei s-a imbunatatit semnificativ.

In timp ce multi dintre cei care au primit medicamentul au suferit recaderi, doar un mic procent dintre cei care au beneficiat de terapia cognitiv-comportamentala a trecut prin aceeasi experienta.

Pentru unii oameni, tratamentul este mai simplu. Expunerea la diversele situatii sociale poate fi o modalitate eficienta pentru multe dintre persoanele timide. Unii isi aleg un job care ii forteaza sa interactioneze cu alti oameni. Cele mai sus mentionate te pot ajuta sa intelegi timiditatea si sa o depasesti cu usurinta, astfel incat viata ta profesionala si cea personala sa nu fie afectate.
Sursa: Bloombiz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *