Dacă nu vă puteţi culca cu stomacul gol, alegeţi mâncăruri uşoare, cum sunt lactatele, salatele şi supele de legume.
Nutriţioniştii vă învaţă să lăsaţi masa de seară duşmanilor. Totuşi, dacă vă treziţi în mijlocul nopţii pentru a da iama în frigider, este mai bine să nu vă culcaţi cu stomacul gol. Ce puteţi face este să alegeţi mâncăruri uşoare, care îngraşă mai puţin. Puteţi consuma o salată, lapte, brânză de vaci, iaurt, o supă de legume sau o ciorbă uşoară de pui, un grepfruit, o banană.


Feriţi-vă în schimb de prăjeli, deoarece sunt nesănătoase şi vă în – greunează digestia. O altă recomandare este să mâncaţi fără pâine şi să evitaţi pastele, pentru că sunt deosebit de calorice şi au amidon. Carnea nu este nici ea prea indicată pen – tru mesele de seară, fiind bogată în proteine, substanţe care se digeră greu.

Nu mâncaţi după ora 20.00
Ar fi bine ca masa de seară să nu depăşească ora 20.00, spun nutri ţio – niştii. „Cei care încalcă adesea această regulă sunt tinerii, care muncesc de dimineaţa până seara şi obişnuiesc să sară peste masa de prânz”, a observat medicul nutriţionist Aurelia Zugravu, lector la Facultatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, din Bucureşti. Săritul peste mese duce la apariţia „mâncatului compulsiv” şi este calea sigură spre obezitate, spun specialiştii.
„Mâncarea este cea mai la îndemînă recompensă pentru frustrările de peste zi. Am întâlnit persoane care, din cauza stresului, ajungeau să mănânce până nu mai puteau să respire”, îşi aminteşte medicul nutriţionist. Pentru a ajunge la senzaţia de saţietate, mâncaţi încet şi lăsaţi hrana să se aşeze în stomac.

Ronţăiţi nuci şi alune în drumul de la serviciu spre casă
 Pentru a nu ajunge la foamea compulsivă, nutriţionistul vă recomandă să faceţi tot posibilul pentru a nu sări peste masa de prânz, iar în drum spre casă să consumaţi câteva alune, fistic ori câteva nuci, pentru a vă mai tăia din pofta de mâncare. Acestea conţin grăsimi sănătoase, care ajută creierul şi inima, reducând din numărul de calorii de la cină. „Masa de seară nu trebuie să reprezinte mai mult de 20% din necesarul zilnic de calorii”, menţionează medicul nutriţionist.

Relaxaţi-vă mai degrabă cu iaurt decât cu floricele şi bere
Un alt sfat pe care vi-l dau medicii este să vă feriţi de tentaţia floricelelor făcute la cuptorul cu microunde şi a berilor băute pentru relaxare. „Flori celele au grăsimi trans, sunt toxice şi vă pricopsesc cu o mulţime de calorii. Alcoolul este şi el deosebit de caloric”, atrage atenţia nutriţionistul Aurelia Zugravu. Specialistul spune că o bere echivalează cu conţinutul caloric al unei pâini. Dacă simţiţi nevoia să vă relaxaţi, mai indicat este un iaurt cu fructe: „Dar şi mai bun este unul fără fructe, care nu conţine arome”. http://www.evz.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *