Ministerul Educaţiei cere pedepse penale pentru cei care vor publica testele pentru examenele de bacalaureat în timpul desfăşurării lor. Noile sancţiuni sunt prevăzute de un proiect de lege pentru modificarea Codului Penal, care urmează a fi propus Guvernului spre examinare.

Potrivit documentului, cei care vor publica testele de bac în timpul desfăşurării examenului vor plăti amenzi între 3000 şi 8000 de lei. În cazul persoanelor juridice, sumele amenzilor variază între 10 mii şi 20 de mii de lei. De asemenea, dacă fapta este comisă de către o persoană implicată în organizarea şi desfăşurarea examenului, sancţiunile variază între 6000 şi 14 mii de lei, anunta Publika.

Pe lângă amenzi, vinovaţii urmează a fi privaţi de dreptul de a ocupa funcţii sau de a exercita anumite activităţi pentru o perioadă de până la trei ani. Ministerul de Interne a anunţat că va examina proiectul. Propunerea Ministerului Educaţiei vine după ce, în ultimii ani, testele de bacalaureat au fost postate pe internet, la nici o oră de la începerea examenelor.

Totodată, regulile pentru sesiunea de BAC 2014 vor fi şi mai dure. Absolvenţii vor fi verificaţi cu detectorul de metale în timpul probelor, nu doar înaintea lor, iar în caz de fraudare a examenului, Ministerul Educaţiei poate anula diploma de bac. Noile măsuri au fost anunţate de reprezentanţii Ministerului Educaţiei încă în toamna anului trecut.

Potrivit noii metodologii, pentru a promova examenul, elevii vor trebui să răspundă la 30 la sută dintre întrebări, şi nu la 25 la sută, cum a fost în 2013. Iar dacă se va demonstra că un elev a copiat la unul dintre examene, vor fi anulate şi notele de la celelalte teste, chiar dacă au fost susţinute. În plus, Ministerul Educaţiei poate anula diploma de bac, dacă se constată că cel care a susţinut examenul a copiat. Detalii