După adoptarea Codului Educaţiei de către Parlament, universităţile nu vor mai fi conduse de către senat, ci de un consiliu numit de către ministrul educaţiei. Aceasta se va întâmpla în cazul în care proiectul va fi votat în varianta în care este remis spre avizare Guvernului. Rectorul Universităţii Agrare de Stat, Gheorghe Cimpoieş, profesor universitar, a declarat pentru IPN că această prevedere se poate solda cu un „dezastru” pentru universităţi.
Potrivit rectorului, acest consiliu va fi constituit din persoane din afara universităţii, care nu sunt interesate de problemele, viitorul universităţii sau, cu atât mai mult, de o strategie de dezvoltare a instituţiei de învăţământ superior. În proiect se mai propune ca acest consiliu să aibă împuternici speciale – cu 2/3 din voturi să poată vinde imobile. De asemenea, va putea să demită şi să numească conducerea universităţilor. Gheorghe Cimpoieş spune că astfel politicul se amestecă în treburile universităţii. În orice moment, cineva cu interese ar putea ordona demiterea sau numirea conducerii universităţilor.
Un lucru care nemulţumeşte în proiect este şi că universităţile vor putea elibera diplome de doctor în ştiinţă, diplome de conferenţiar. Anterior, doar Consiliul Naţional pentru Acreditare şi Atestare elibera aceste diplome. „Va fi un dezastru în învăţământul superior. Toţi vor fi profesori, este o chestiune inadmisibilă”, a spus Gheorghe Cimpoieş, care suspectează că ar exista careva interese. Proiectul propune şi anularea gradului ştiinţific de doctor habilitat. Rectorul spune că aceasta trebuie să rămână, deoarece este un motor care promovează activitatea ştiinţifică în universităţi. „În caz contrar, nimeni nu s-ar mai ocupa de ştiinţă”, a spus profesorul universitar.
Proiectul Codului Educaţiei a fost expediat Guvernului spre avizare. După ce va fi aprobat de executiv, urmează să fie votat şi de către Parlament.