Urmarea studiilor în străinătate este o alternativă accesibilă pentru proaspeţii absolvenţi de liceu. Şi anul acesta, 14.500 de elevi au decis să plece în străinătate pentru a munci la viitoarea lor carieră.

Alegerea făcută de tineri se dovedeşte a fi una costisitoare pentru familie care sunt nevoite să suporte cheltuielile de cazare şi întreţinere, pe lângă taxa de şcolarizare pe care majoritatea universităţilor din străinătate le perecep. Însă, aceste costuri pot fi reduse considerabil prin alegerea unei universităţi cu taxă de studiu zero. Ţări europene precum Danemarca, Finlanda, Irlanda sau Suedia oferă această alternativă a studiilor gratuite, scrie Capital.

Aalborg University este o universitate prestigioasă din Danemarca în care campusurile din Aalborg, Esbjerg si Copenhaga găzduiesc peste 14.000 de cursanţi, dintre care 1.700 sunt studenti internationali. Universitatea are o metoda particulară de studiu “Aalborg Model”, bazata pe cercetare si pe tehnologia de predare bazata pe dezvoltarea de proiecte care combina teoria cu practica.

In fiecare semestru, studentii pregătesc un proiect extins pe un subiect ales de ei sub supravegherea unui profesor îndrumător care monitorizează progresul academic al studentului. Dezvoltarea proiectului se bazează pe munca în echipă.

Peste 10% din populatia din Aalborg este alcatuită din studenţi, un procent care face ca atmosfera in oras sa fie una tinereasca, plina de viaţă.

Universitatea este una foarte modernă şi toţi studenţii au acces la computere performante şi la biblioteca universităţii, care este dotată cu manuale de specialitate şi cărţi de dezvoltare personală.

De asemenea, universitatea sprijină studenţii internaţionali prin intermediul International Accomodation Office în găsirea locurilor de cazare, fie în căminele universităţii, fie în apartamente private închiriate de universitate. Cazarea costa intre 200 EURO si 335 EURO pe luna.

Aarhus University Danemarca este parte a departamentului Business and Social Sciences din cadrul Aarhus University.

Acest institut pune accentul pe lansarea studenţilor pe piaţa muncii pentru a dobândi experienţa necesară în domeniul în care vor să activeze. Studenţilor li se oferă posibilitatea de a lucra în cadrul unor companii prin programe de internship, în timp ce îşi pregătesc lucrarea de licenţă sau disertaţia.

Studenţii beneficiază la înscriere de consultanţă educaţională care le va oferi sprijinul necesar în realizarea dosarului şi trimiterea interviului la universitate.

HAMK University Finlanda este una dintre cele mai mari universităţi din Finlanda, şi se remarcă prin accentul puternic pus pe internationalism şi prin faptul că utilizează tehnologii de varf în procesul educaţional. Studenţi din peste 70 de tari studiază La HAMK printr-un sistem bazat pe practică . Universitatea este formată din 7 campusuri, întinse pe o arie de 100 kilometri.

Costurile de cazare ajung în jur de 200-250 euro pe lună, incluzând şi costruile întreţinerii (electricitate, gaz, apa, Internet). Pentru studenţii români şi pentru cei din Republica Moldova, taxele de scolarizare sunt zero.

JAMK este o universitate din Finlanda orientată spre internaţionalism. Peste 3.000 de studenţi, din totalul de 8.000, petrec perioada de studiu sau training în afara Finlandei, în unele dintre universităţile sau firmele partenere din 40 de ţări din întreaga lume.

Universitatea JAMK colaborează cu o agenţie nonguvernamentală (Student Housing Foundation Koas) ce pune la dispoziţie studenţilor peste 78 de unităţi de cazare în oraşul Jyväskylä. Koas oferă preţuri mai mici faţă de costurile medii ale pieţei imobiliare, iar costurile variază în funcţie de vechimea clădirii şi localizare. Chiria medie lunară este de 9,81 euro pe metru patrat.

JAMK oferă studenţilor săi discounturi la cheltuielile de masă în restaurantele şi cafenelele studenteşti din campus. Preţul unei mese variază între 2.50 si 4.50 EUR.

JIBS , Jönköping International Business School, este componentă a Jönköping University, una dintre cele mai bune universităţi din Suedia. Jönköping nu oferă doar pregătire academică, ci şi conexiuni reale cu mediul profesional.

750 de studenţi internaţionali din 75 de tari din întreaga lume transformă campusul JIBS într-un mini-model al Natiunilor Unite.

JIBS pune la dispoziţie spaţii de închiriat ale unor agenţii imobiliare din oras. Studentii pot aplica pentru cazare prin programul centralizat al universitatii care oferă consultanţă de specialitate în realizarea aplicaţiei pentru cazare la JIBS. Chiria variază între 180 si 300 EUR pe lună, în funcţie de locaţie, mărime, facilităţi.