Republica Moldova are semnate la momentul actual in jur de 40 de acorduri internationale bilaterale si multilaterale in domeniul educatiei. Astfel, in baza acestora, circa 450 de cetateni moldoveni vor beneficia in anul academic 2009-2010 de burse de studii in institutii de invatamint din strainatate.


Ludmila Pavlov, sef de directie la Ministerul Educatiei si Tineretului /MET/, a relatat pentru agentie ca anual, in baza de receprocitate, tineri moldoveni sint admisi la studii in institutii din Rusia, Ucraina, Bulgaria, China, Belgia, Lituania, Grecia, Slovacia, Turcia, Polonia etc. Bursele sint acordate in diverse domenii, precum ar fi stiinte exacte, medicina, arta, psihologie, filologie etc.
Pavlov a mai spus ca beneficiarii de burse sint asigurati cu studii gratuite, cu bursa, drepturi sociale si asigurare medicala, cazare in camine.
Selectarea candidatilor pentru ofertele respective se realizeaza in mare parte de catre comisii mixte, formate din reprezentanti ai MET si ai ministerelor de resort din statele respective. Informatia despre concursuri pentru obtinerea burselor este plasata pe pagina web a ministerului www.edu.md.
In anul academic 2008-2009, circa 350 de cetateni moldoveni au beneficiat de burse in strainatate in baza protocoalelor de colaborare.
MOLDPRES

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *