Anul universitar a început şi în oraşul din România cu cei mai mulţi studenţi. La Cluj-Napoca învaţă aproximativ 100.000 de studenţi, masteranzi şi doctoranzi în cele 11 universtiăţi care funcţionează aici, dintre care şase sunt de stat. Cea mai mare universitate este Babeş-Bolyai, însă universitatea cea mai cosmpolită datorită diversităţii provenienţei studenţilor este cea de medicină şi farmacie.

Odată cu deschiderea anului universitar, populaţia Clujului a crescut cu aproximativ 20%. Mulţi studenţi s-au prezentat la universitate încă din prima zi. Ei spun că au aşteptări mari de la noul an universitar.

Pentru mulţi dintre studenţi, primele zile sunt cele în care se acomodează cu oraşul. O parte sunt cazaţi în camine, alţii şi-au găsit apartamente şi garsoniere de închiriat, ale căror preţuri cresc în preajma începerii anului universitar. Unele universităţi oferă studenţilor tururi ghidate ale oraşului, şi tururi de orientare în campusul universitar, pentru studenţii de anul I. Aşa procedează Univesitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu”, care are o treime din studenţi de la nivelul de licenţă veniţi din străinătate, mai exact din 64 de ţări. Dintre aceştia, 900 studiază la linia franceză a universităţii.

“Am auzit multe despre Cluj de la mulţi oameni din Belgia care au venit aici să îşi facă studiile. Am căutat pe internet şi am aflat că este o univeritate recunoscută pentru calitate, bine plasată în România, astfel că am venit, aici, la Cluj”, spune o studentă a UMF Cluj.

Unul dintre motivele pentru care universităţile clujene atrag mulţi studenţi este că taxele universitare şi costul vieţii în Cluj sunt mult mai mici decât în occident, iar studenţii străini au ocazia să studieze, în engleză, franceză sau germană, noteaza rfi.ro.

Un alt motiv este faptul că universităţile româneşti sunt tot mai bine clasate în topurile internaţionale, iar diplomele lor sunt recunoscute automat în toate statele Uniunii Europene.